Hej Kvinnojouren

Frågan ställdes: 2013-01-11
Hej! Jag har bott i Sverige i tre år. Jag har sambo. Jag har två små barn. Men min sambo är inte deras biologisk pappa. Min sambo är pensionär och självklart han jobbar inte. Han är alltid deprimerad. Jag bor med honom och känner att jag blir också deprimerad, stressad varje dag. Det påverkar mina barn också. Jag märker att jag började att skrika på dem!!! Jag håller mig i sista lust. Jag är mycket stressad. Jag kan inte le och skratta eftersom jag glömmer redan hur gör man det. Jag har läst en fråga som Maria ställde dig. Jag har nästan samma situation. Jag hör nästan varje dag om pengar. Han säger om jag ska jobba då jag ska betala honom alla pengar som han ska förlora pga mitt arbete?? Han säger att jag inte kan jobba eftersom han ska förlora pengar. Jag blev trött på det! Hur kan man leva utan jobb? Hur kan jag bete mig i sådan situation? Vad kan jag göra? Jag vill gärna leva separat. Bara jag och mina barn. Men pga hans attityd till att jag blir självständig jag är rädd för hans reaktion. Jag har fått PUT nyligen och han säger att det han ska skriva till migrationsverket brev i vilket han ska säga att jag utnyttjade honom. men det är tvärtom. Jag älskar honom . Jag betalade nästan alltid för mat och kläder. Han betallade hyran.Så jag tänkte i början att det är normalt. Men nu mina barn blir större och jag måste betala skolan och dagis och allt annat. Jag måste ha ett jobb!! Men som var sagt förut han ger inte mig att göra det Jag är så besviken och frustrerad. Snälla kan du hjälpa mig? Tack i förväg, Med vänliga hälsningar

Svar

Hej

Det är starkt gjort av dig att försöka ändra på din situation.

Jag tolkar ditt brev som att du har en jobbig tillvaro där du inte får bestämma så mycket själv. Din man låter dig inte jobba men samtidigt säger han att du lurar honom och ska ge tillbaka pengar till honom sen.

Det hänger ju inte alls ihop. Kvinnojourernas erfarenhet är att det bara är ett sätt att utöva makt över den man lever med. Hur du än gör har han något att anmärka på. Du måste få jobba om du vill det. Det ska inte han bestämma. Du är nog helt rätt ute att han försöker hindra dig från att vara självständig.

Din man kan säga till Migrationsverket att du lurat honom, de kommer inte ta honom på allvar. Du har ditt uppehållstillstånd och det kan de inte ändra på. Min gissning är att de kommer tycka att han beter sig illa och pratar strunt.

Jag råder dig att kontakta en kvinnojour för att få råd och stöd i hur du ska kunna separera från din man om du vill det och hur du ska kunna få ett jobb. Kontaktuppgifter till kvinnojourer hittar du här www.kvinnojouren.se under rubriken ”Hitta en jour nära dig”.

Terrafem är en kvinnojour som vänder sig till kvinnor som kommer från många delar av världen. De har erfarenhet av att stödja personer som befinner sig i din situation.

Hör gärna av dig igen

Vänliga hälsingar

Pernilla