Hej Kvinnojouren

Frågan ställdes: 2013-01-23
Jag har levt med en man i 4 år som jag bad att flytta från min lägenhet för 1 v sen när jag misstänkte att han skulle kväva mej. Jag vaknade med superångest och såg bara en arm från en man med jättestora hår som pendlade från höger till vänster. Efter ca 20 minuter bröt jag ihopa och började gråta, det kändes mycket obehagligt Jag bara kände herregud det får inte vara så, är det möjligt, jag såg fortfarande den stora armen framför ögonen. En vecka tidigare hade jag en blodfläck nära näsan under huden som var alldeles rund ett innan dess vaknade jag av att han höll mej runt halsen med en filt emellan Dom senaste dagarna har han skickat sms att han älskar mej vill flytta tillbaka han skulle göra allt jag kan ligga på golvet i köket säger han . Jag är så förvirrad Kram

Svar

Hej

Du är modig och stark som beslutat att den man du levt med ska flytta.

Jag tolkar ditt mail som att han försökt döda dig i sömnen, men sen har han tvekat. Jag bedömer det som mycket allvarligt och att du befunnit dig i en livshotande situation. Det han utsatt dig för är olagligt och kan polisanmälas. Att han gett sig på dig när du sover och varit försvarslös gör den än mer farligt.

Kvinnojourernas erfarenhet och forskning visar att det beteende du beskriver är väldigt vanligt i relationer där det förekommer våld. Han utsätter dig för våld och när du lämnar honom gör han allt för att få dig tillbaka och allt var ett misstag. Det brukar vanligtvis följas av mera våld om man återförenas och balansen är återställd.

Jag råder dig att kontakta en kvinnojour för att få stöd för att förstå vad du varit med om och kunna hantera hans beteende. Kontaktuppgifter till kvinnojourer hittar du här, www.kvinnojouren.se, under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Du kan ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt för stöd på telefonnummer 020 50 50 50.

Om du befinner dig i akut fara ska du ringa 112.

Hör gärna av dig igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla