Hej Kvinnojouren

Fråga från: Hilda

Frågan ställdes: 2013-01-27
Tack för ditt svar! Det hjälper mej att hålla huvudet klart! Han ringde igår ( innan jag läst ditt svar) och ville ha numret till en psykolog i Malmö för att ta itu med sej själv. Han har tydligen fått klara sej mycket själv som barn. Han vill att jag ska följa med honom förnatt förklara hans negativa beteende för psykologen. Jag är en person som vill hjälpa andra om jag kan. För mej är alla liv lika mycket värda och det är så himla förvirrande eftersom vi levt tillsammans i 4 år, att jag ska misstänka honom för att han inte vill att jag ska leva. Jag har pratat med kvinnojouren i Lund som skickade mej vidare till Krismottagningen, dom har en månads väntetid, och jag har fortfarande inte fått någon tid. Kram

Svar

Hej

 

Det värmer att höra att våra mail kan ge dig stöd i. Det är bra att du fortsätter att söka hjälp och få stöd i hur du kan hantera situationen med din förre detta sambo. Tråkigt att höra att det är så lång väntetid tid för att få prata med någon på Krismottagningen. Men jag råder dig att hålla ut och vänta på att få komma i kontakt med dem. En månad kan kännas som en oändlig tid men i perspektivet att du håller på att försöka förändra något som påverkar hela din livssituation så kan det vara lika aktuellt att träffa någon att paranta med om en månad.

 

 

 

Det är positivt att han vill söka sig till en psykolog. Människor kan förändras och kan behöva hjälp med detta. Kvinnojourernas erfarenhet är att det inte är kvinnan som blir utsatt som ska stödja den som gör henne illa. Vår erfarenhet är att han behöver klara förändringsarbetet själv eller att ha någon annan som stöttar och ger honom energi att fortsätta träffa psykologen. Din energi behöver du till att leva ditt liv. Med det menar jag inte att man inte ska hjälpa andra men det kan vara svårare både för honom och dig att åstadkomma en förändring om du fortsätter att vara den som stöttar honom. Det behöver inte heller betyda att du förringar hans upplevelser från barndomen.

 

 

 

Om du beslutar dig för att träffa psykologen så föreslår jag att du träffar honom eller henne utan din före detta sambo. Då kan du berätta mera fritt vad som har hänt. Det kan finnas en risk med detta. Jag vet inte hur det har fungerat i ert förhållande, men det är vanligt att den som blir utsatt för våld av sin partner aldrig kan göra rätt, enligt den som misshandlar. Det finns en möjlighet att du dras in i ytterligare diskussioner och att du får höra att du sagt fel saker. Det behöver inte vara så, jag beskriver en vanlig utveckling i relationer där våld förekommer.

 

 

 

Vänliga hälsningar 

 

Pernilla 

 

 

Kategori: Övriga frågor