Hej Kvinnojouren

Fråga från: Hilda

Frågan ställdes: 2013-01-29
Hej ! Idag ringde min mamma mej och berättade att han hade ringt och bara ville höra hur min mamma och hennes man mår. Han hade varit jätteledsen. Jag och min mamma diskuterade det hela var jag försökte förklara för min mamma att jag läst att detta hör till beteendet. Då säger min mamma att hon bryr sig inte om vad det står i alla böcker för hon vet att han var ledsen på riktigt. Ja jag vet inte. Jag vet bara att jag inte vet vad jag ska tro. Jag bara kände hur jag började koka, jag blev så arg. Kändes jobbigt att hon inte kunde lyssna på mej utan bara tyckte synd om honom. Jag var så arg så jag ringdde honom var han sa att han kanske inte kommer att leva längreJag är dubbelt förvirrad.

Svar

Hej

 

Ibland kan det vara svårt att få ens närstående att förstå vad man menar och känner. Jag tror också att din förre detta sambo var uppriktigt ledsen när han pratade med din mamma. Kvinnojourernas erfarenhet är att det inte behöver betyda att hans beteende förändras på lång sikt.  Vi som svarar på breven som kommer till vår mailjour har alla lång erfarenhet av att jobba med våld i nära relationer. Våra svar bygger inte bara på sånt vi läst i böcker, vi har också sett hur relationer präglade av våld fungerar i verkligheten. Jag har tillexempel jobbat på kvinnojour i fyra år och har mött många kvinnor som utsatts för misshandel. När vi talar om mönster och att något är är vanligt är det just sånt som vi sett i möten med kvinnor. Sen finns det också forskning som stödjer våra observationer.  Det ser dock inte likadant ut för alla som utsätts för våld, människor är med om olika saker och våldet kan se olika ut. Men fortfarande så ser vi ofta mönster i olika beteenden. Hoppas det kan göra dig lite tryggare med att de svar du får av oss inte bara bygger på sånt vi läst i böcker.

 

 

 

Jag tolkar ditt mail som att han sagt till dig att han inte kommer leva mera. Menar han att han vill ta sitt liv. Det är vanligt att män som misshandlar använder sig av den här typen av hot när de inser att kvinnan de levt med lämnat dem. Även när han vill att du ska följa med honom till psykologen så kan det vara ett omedvetet sätt att komma nära dig igen. När jag skriver att han kan ha baktankar med det han gör så är det inte ett sätt att säga att han är ond eller planerar allt han gör. Jag försöker visa på de risker som kan finnas med att gå honom till mötes. Det är också lätt att glömma den där förlamande skräcken efter ett tag. När hans försök att strypa dig börjar blekna i ditt minne. Men ingen ska behöva vara rädd för den person man älskar och lever ihop med.

 

 

 

Vänliga hälsningar

 

Pernilla