Hej Kvinnojouren

Fråga från: Sandra A
,
26

Frågan ställdes: 2013-02-07
Hej kvinnojouren och alla som läser dettaJag blev våldtagen för några år sedan av en kille som jag date-ade.Jag vågade aldrig anmäla. Jag såg Hans Knutagård i TV4 precis, och hanmenar att många inte anmäler våldtäkt. Jag tror det ligger en sanningi det. Kan man vända sig till någon studie/forskning eller någonstans där manär intresserad av varför man inte anmäler /att man inte ha anmält?Jag kan tänka mig att vara med :-)Tack!

Svar

Hej, vi på Mailjouren tror precis detsamma; att många kvinnor och tjejer låter bli att anmäla. För det är svårt och smärtsamt.

Ingen kan säga till någon annan hur de ska göra, om de ska anmäla eller inte.

Det är viktigt att de som är förövare blir stoppade och att de som är/har blivit utsatta får stöd. Men om de som blivit utsatta ska anmäla eller inte - det har ingen annan än de själva rätt att döma eller ta ställning om.

Jag tycker att det är bra att du vill engagera dig och ge dina åsikter i frågan, tyvärr vet vi ingen forskning eller studie just nu som vi kan hänvisa dig till. Däremot så är du varmt välkommen att kontaka en kvinnojour i Stockholmsområdet (eller annanstans i Sverige) för stöd i din situation, för att prata om det som hänt eller bara prata om frågan rent allmänt. Du kan vara helt anonym i kontakten om du vill, du får också gärna skriva till oss igen om du vill, vänliga hälsningar Susanne