Hej Kvinnojouren

Fråga från: Lisa

Frågan ställdes: 2013-02-23
Hej! Jag har varit tillsammans med min man i 6 år. Han har alltid haft ett hett temperament , jag anser att han misshandlar mig psykiskt. Han har flera utbrott då och då och skriker fula ord till mig. Han säger i bland att han inte vill se varken mig eller vår dotter igen, ( vi har en bebis) han skriker håll käften o är allmänt dum.. När vi hade svårt att få barn sa han att det var mitt fel och att jag var svår att ligga på.. Han har hotat med att inte vi skulle gifta oss och en massa annat. Han har börjat kasta saker omkring sig och senast slängde han en babysitter tre meter över golvet med vår dotter på axeln, hon är bara sex veckor och har kolik. Han skäller om henne och till henne med, jag mår dåligt för allt... Det blev värre med hans aggressiva beteende när vi fick barn.. Han skriker åt bebisen.. Jag börjar inse att det här är ohållbart.. Jag är rädd gör honom i bland, jag älskar honom men visst är hans beteende inte okej.. Hälsningar Lisa

Svar

 

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att söka råd.

Det du berättar om din man ger allvarliga varningssignaler. Att ha ett så dåligt humör, att skrika och använda fula ord är klart olämpligt både till sin lilla bebis och till sin partner. Att dessutom uppträda våldsamt, som att kasta saker omkring sig är ett hotfullt beteende, som kan bli värre.

Ja, det är som du skriver, en ohållbar situation. Ditt lilla barn är mycket känsligt och kan bli skadat av skriken och sin aggressiva pappa. Även du riskerar att brytas ned av hans kränkande sätt, ja det kan betraktas som psykisk misshandel. Lita på din magkänsla och sök stöd hos förstående människor.

Jag föreslår att du snarast kontaktar din närmaste kvinnojour och berättar om hur du och barnet har det. Det kan vara så att du så snart som möjligt kan behöva komma ur relationen. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret att hjälpa dig och barnet att förändra livssituationen (ekonomi, nytt boende, samtalsstöd). Kvinnojouren kan finnas vid din sida när du besöker socialtjänsten. Telefonnummer till kvinnojouren finner du under ”Hitta en jour nära dig”. Kvinnojouren kan eventuellt erbjuda skyddat boende om pappan blir hotfull.

Ring gärna och prata med Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd dygnet runt. Samtalen syns inte på telefonräkningen och samtalen är kostnadsfria.

Jag hoppas nu att din situation förändras. Du har rätt att få hjälp. Låt andra finnas runt omkring dig och bolla dina tankar och känslor. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla