Hej Kvinnojouren

Frågan ställdes: 2013-03-14
Jag har varit sambo med en kille i 3,5 år, efter bara några månader började han kalla mig väldigt elaka saker, han är väldigt svartsjuk och kontrollerade, efter det började han slå sönder mina saker, allt från tavlor till tv och mobiler sen började han knuffa och till sist slå. Han har skallat mig, slagit mig så jag fick en spricka i käken, sparkat mej, kastat saker på mej, slår mej oftast i rygg och på axlarna men sist slog han mej så hårt i magen så jag trodde på riktigt jag skulle dö. Han tar stryptag o säger att han ska döda mej osv. Jag både skriker och slår, sparkar tillbaka. Direkt efter brukar han skada sig själv o slå sönder saker, gråta och skrika och verkligen tappar kontrollen, då blir jag rädd och försöker lugna han o säga att de inte gör nåt bara för jag inte vill han ska skada sig. Innan hotade han alltid med att ta livet av sig. Han ångrar sig alltid och säger att han ska skaffa hjälp men de händer aldrig och jag vet att jag borde lämna men vet inte hur? Vill inte göra han arg och ledsen och min mardröm är att han gör sig själv illa, de kan jag inte leva med! Vad ska jag göra? Detta knäcker mig!!

Svar

Hej

Bra att du vänder dig till någon för att kunna få råd och stöd om vad du kan göra i din jobbiga situation.

 

Du beskriver hur din sambo har slagit sönder möbler, kallat dig elaka saker, slagit dig, sparkat dig, knäckt käken på dig, slagit dig i magen så att du trodde att du skulle dö, tagit strypgrepp och sagt att han ska döda dig. Efter att han slagit dig och hotat dig till livet skadar han sig själv och tappar kontrollen helt.

Din sambo misshandlar dig grovt. Min bedömning utifrån ditt mail är att du behöver komma bort från honom så att han inte utsätter dig för så mycket våld att du blir allvarligt skadad eller dör. Du lever i en farlig relation.

 

När han slagit dig och sedan gör sig själv illa så är det ett sätt att flytta fokus från det han utsätter dig för till att fokusera på hur jobbigt det är för honom. Du får trösta den som hotar dig till livet och tar strypgrepp på dig. På kvinnojourerna ser vi ofta detta mönster. Våldet blir ditt ansvar för att han är så utåtagerande och skadar sig så att du inte vågar säga emot honom. Att ångra sig och lova att söka hjälp är också ett vanligt mönster bland de som slår. Genom att växla mellan närhet och att slå dig blir det svårt att ta sig bort från personen som gör en illa.

Du har inte ansvar för att han ska låta bli att skada sig. Det är inte du som har ansvar för att han inte ska ta livet av sig. Han är vuxen och kan söka vård om han känner att han är nära att ta livet av sig. Du måste inrikta dig på att skaffa det stöd som du behöver för att inte bli allvarligt skadad av honom. Att våldet har eskalerat är ett tecken på att du behöver komma bort från honom.

 

Jag råder dig att kontakta en kvinnojour för att få praktiskt och känslomässigt stöd. Kvinnojourer har ofta ställen där man kan bo under en akut fas när det är farligt att vistas i sitt hem. Kommunen har skyldighet att ge skydd och stöd till den som blir utsatt för våld i nära relationer. Många kommuner har kvinnofridssamordnare eller kvinnofridsteam som man får kontakt med genom att ringa till kommunens växel. Du är utsatt för grovt våld i nära relation och lever under stor psykisk press på grund av att din sambo skadar sig själv. Han får söka stöd för sina psykiska problem själv, du har inte ansvar för att hjälpa honom med detta.

Kontaktuppgifter till kvinnojourer finns på vår hemsida www.kvinnojouren.se under rubriken ”Hitta en jour nära dig”.

 

Hör gärna av dig igen och var rädd om dig.

 

Vänliga hälsningar

Pernilla