Hej Kvinnojouren

Fråga från: Miss Money Penny

Frågan ställdes: 2013-03-31
Vad ska jag göra!?? Jag vill berätta för min man, men ja vågar inte... det är ju ändå typ 12 årsen det hände. Men jag kan aldrig helt släppa det som har hänt, tyvärr finns det alltid i mina tankar å även i mina drömmar, även om jag vill eller inte.. Det är ju även så att DEN personen som har orsakat mig all smärta tyvärr e far till mitt äldsta barn. Han har misshandlat mig fysiskt, psykiskt å sexuellt å även våldtagit,............hållt fast mig medans hans kompis våldtagit mig..........m.m.... Jag vill berätta å har försökt så många gånger, men jag får aldrig ut orden ur min mun!!!!??

Svar

Du har börjat berätta genom att skriva till oss, kanske det är ett sätt att ta de första stegen mot att prata om och bearbeta de allvarliga övergrepp du beskriver. Det kan vara väldigt svårt att prata om misshandel, psykisk och fysisk och sexuella övergrepp, oavsett hur lång tid det gått sedan man blev utsatt.

Mitt råd är att man pratar om vad man varit med om i en trygg situation med någon som man kan lita på, gärna någon som har kunskap om vad som händer med en känslomässigt när man blir utsatt. Att man tar det lugt och försiktigt, känner av hur mycket man orkar prata om och låter det ta så lång tid som det behöver.

Du är varmt välkommen att kontakta en kvinnojour, där finns personer som har stor kunskap och erfarenhet, de har tystnadslöfte och du kan vara anonym. På vår hemsida finns kontaktvägar till alla landets kvinnojourer, titta där och välj en som passar dig. Du kan också ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt, både för att prata om det du varit utsatt för och för att få veta vart du har närmaste kvinnojour (020-50 50 50).

Sedan kan du tillsammans med någon planera hur du berättar för din man, det kan göra det lättare för dig.

Ta kontakt, börja med att skriva om du vill det, sedan att ringa och när du känner dig redo så råder jag dig att ha en personlig samtalskontakt under en längre tid. Låt andra få finnas där som stöd.

Du får gärna skriva till oss igen också, vänliga hälsningar Susanne