Hej Kvinnojouren

Frågan ställdes: 2013-04-08
Hej... Det är ett år sedan jag lämnade mitt ex. Jag och våra två små barn (då 3 mån och 2,5 år gamla) samt min pojke på då 15 år som jag har sedan tidigare, flyttade till kommunens kvinnohus. Där bodde vi i ca 2 månader. Jag och barnen har utsatts för såväl psykisk som fysisk misshandel (utdelat av mitt ex) under 2 års tid. Därav flydde vi i samband med polisanmälningar som vi gjorde. Jag hade en tid gått och talat med en anställd på kvinnohuset och vågade till slut med hjälp av hen att lämna. Anmälningarna rubricerades som grov kvinnofridskränkning samt fridskränkning av ungdom och misshandel av barn. Trots vittnen, foton m.m så lades förundersökningarna ner ganska snabbt. Bristande bevisning och ord emot ord osv osv... Fick ingen överprövning. NU har barnens pappa efter sittningar i tingsrätt och familjerätt umgänge med barnen varannan helg. Jag tycker det är för mycket redan eftersom han är oberäknelig och explosiv. Han har gjort barnen illa flertal gånger. HAN vill dock ha växelvist boende varannan vecka och eftersom han inte är dömd för sina brott så är jag rädd att han får sin vilja igenom. Det finns så mycket att berätta men jag håller det kort här. NU påbörjas en boende och vårdnadsutredning som familjerätten har hand om. Den ska fortgå fram till september. Jag ORKAR inte sitta och bli kränkt om och om igen i dessa möten med honom och diverse ombud, familjebehandlare, familjerättare osv. Jag har klarat det själv länge nu. Min fråga är: Då personal på socialtjänst och familjerätt inte verkar ha minsta lilla erfarenhet eller kompetens när det gäller fall där det förekommit våld... än mindre förståelse för mig så vill jag ha med mig ngn form av stödperson på dessa möten... Någon jag i mellantiden kan "bolla" med så jag inte tappar fokus helt. Det är nämligen så att när jag sitter där i familjerätt eller tingsrätt så går all min energi åt till att inte skaka sönder. Vart ska jag vända mig? Det är ju långt ifrån över när man lämnat, tyvärr... Vänligen, /Em.

Svar

Hej

 

Starkt av dig att du lämnade din sambo och att du kämpat för att bygga upp ett bra liv för dig och dina barn.

 

 

 

Du kan ta med dig en person från kvinnojouren på alla dina möten och förhandlingar så du kan känna dig mer trygg. Du kan också låta någon från kvinnojouren ringa socialsekreteraren och förklara hur våld i nära relationer fungerar och hur svårt det är att få en fällande dom när våldet är inom familjen. Om du är missnöjd med bemötandet från din socialsekreterare så finns också möjligheten att be om att få byta handläggare och att vända sig till chefen på enheten.

 

Eftersom han även gjort barnen illa så låter det som en klok idé att bestrida växelvis boende. Det är ditt ansvar som förälder att skydda dina barn och det får anses vara gott föräldraskap att du strider för era rättigheter. Det är klokt av dig och en dag kommer dina barn att tacka dig.

 

Fråga den person du haft kontakt med för att bearbeta dina upplevelser om de har kontakt med någon jurist som kan förklara vad som händer under rättegången och vad som är bra att tänka på. Läs på vår hemsida om vad lagen säger. Hon som skrivit är en fantastisk jurist som har koll på vad hon håller på med. Jag har följt med kvinnor till rätten som företrätts av henne och imponerats.

 

 

 

Här hittar du vår hemsida http://www.kvinnojouren.se/fakta/lagochratt

 

 

 

Hör gärna av dig igen.

 

 

 

Vänliga hälsningar

 

Pernilla