Hej Kvinnojouren

Fråga från: Mia

Frågan ställdes: 2013-04-21
Är i en separation där mitt x vill ta allt och se till att jag inte ens får annat än skulder då han slängde ut mig och dessutom kräver jag ska betala halva hus lånet! Mina bilar har han sålt å vi köpte då sommar bil som skrevs på honom... Nu har jag bara utbetalningarna på tvåbilar och en överföring på 25' som bevis för att vi skulle äga allt lika mycket. Har inte råd med advokat. Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Du skriver att du befinner dig i en separation och att din före detta nu vill ”ta allt”. Du skriver inte om du och ditt ex har varit gifta eller sambo, men huvudregeln är oavsett att en bodelning ska genomföras vid separation. Som jag förstår ditt mejl så vill ditt ex göra bodelningen ogynnsam för dig.
När parterna inte kan komma överens om bodelningen på egen hand, så kan man ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare. Dennes uppdrag är att hjälpa er med bodelningen så att den blir juridiskt korrekt. Tyvärr så är det parterna själva som måste betala för bodelningsförrätten, vilken oftast är en advokat. Däremot ska båda parterna dela lika på kostnaden, såvida inte bodelningsförrätten anser att den ena ska betala mer, till exempel om den personen har förhalat eller försvårat bodelningen, eller om den personen har bättre ekonomi.

Jag vill råda dig att kontakta en juristjour för gratis rådgivning. Det finns flera sådana jourer, men en av dem är till exempel Stance Juristbyrå: 0771-333 444.
Dit kan du ringa ett samtal och få kostnadsfri juridisk vägledning. Det är först om du vill anlita dem som du måste betala. Men första samtalet är gratis. Där skulle du kunna fråga dem hur de ser på situationen med huslånet och bilarna, och om de kanske har några fler tips på hur du kan gå vidare.
Som jag förstår det är separationen slitsam för dig, och jag vill därför råda dig att kontakta en samtalskontakt. Många upplever att de blir hjälpta av att ventilera sina tankar med någon utomstående. Du kan få hjälp med detta hos en kvinnojour, du hittar din närmsta kvinnojour via vår hemsida under "Hitta en jour nära dig!".

Jag hoppas att du fick några råd på vägen, annars får du höra av dig igen.

Bästa hälsningar,
Stephanie