Hej Kvinnojouren

Fråga från: Isabell

Frågan ställdes: 2013-04-24
Hejsan! Har levt ihop med en kille i snart 10 år. Och vi fick vårat första barn nu i år. Det är verkligen inget jag ångrar, men jag ångrar att det va med honom. Jag är dum som satte mig i situationen och blev gravid känns de som. Under dessa år har han både verbalt och fysiskt slagit mig och kränkt mig. Jag orkar inte mer. Senast idag hade vi ett stort bråk angående min familj. Som han anser är skit. Vilket dom iochför sig är. När mitt barn var 6 veckor slog han mig när han hade bebis under armen. Jag är rädd för honom men vågar inte flytta eller göra något åt saken. Har ingen nära som kan hjälpa mig. Dom försvann för längesen. Och har för lite mamma peng att kunna skaffa mig ett eget boende. Har inget körkort till att ta mig någonstans. Vet helt enkelt inte hur jag skall göra!! Vi har gemensam vårdnad, för jag vågar inget annat. Han är så rapp i käften så han kan snacka sig ur dom flesta situationer. Vill inget hellre än att mitt barn skall få en lugn och stabil uppväxt. Vilket inte kommer att hända om jag stannar kvar. Utåt så är killen lugn snäll och charmig. Men mot mig när han får sina utbrott så är han rena djävulen!! Jag är så ledsen... Tappat hoppet om att få ett fungerande liv! Vad skall ja göra?!!

Svar

 

 

Hej!

Tack för ditt mejl. Starkt av dig att vända dig utåt för hjälp. Du skriver att din kille sedan tio år både verbalt och fysiskt slagit och kränkt dig. Du berättar att ni fick ert första barn i år, och att din kille slagit dig samtidigt som han hade er sex veckor gamla bebis under armen. Du är rädd för honom, men orkar inte mer och undrar vad du ska göra.
Du skriver att du vill ge ditt barn en lugn och stabil uppväxt. Jag tror precis som du att våldet måste upphöra för att det ska kunna ske. Jag vill råda dig att kontakta en Kvinnojour (du kan söka efter din närmaste Kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”). På Kvinnojouren finns personal som har erfarenhet av att möta kvinnor i din situation. Om du känner dig rädd och hotad så kan de dessutom hjälpa dig med skyddat boende.
För rådgivning via telefon kan du ringa Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50. Du kan vara anonym och linjen är öppen dygnet runt.
Socialtjänsten är den myndighet som har ansvar för att kvinnor och barn inte far illa, därför skulle du kunna kontakta dem.
Jag vill också råda dig att kontakta en professionell kurator eller psykolog. Många kvinnor i din situation upplever att de blir hjälpta av att prata med någon professionell. Du kan till exempel ringa din vårdcentral för detta.

Det är viktigt både för din del och ditt barn att våldet upphör. Om du har någon vän, kollega, granne, så tveka inte att söka stöd i omgivningen och våga berätta om din situation.
Möjligheten att polisanmäla din kille finns också.
Ingen människa förtjänar att bli utsatt för varken slag, hot eller kränkningar.

Avslutningsvis tycker jag inte att du är dum, snarare stark och modig som söker hjälp och vågar berätta om din situation. Hoppet om ett fungerande liv finns kvar.

Bästa hälsningar,
Stephanie