Hej Kvinnojouren

Fråga från: Åsa

Frågan ställdes: 2013-04-25
Om man känner att ens make börjar bli för våldsam och att det första slaget mot mig eller barnen inte är långt borta... Vart tar man vägen??? Jag har inga vänner eller familj som kan ta emot mig och barnen, jag har inga pengar, ingen lägenhet... Jag kan tänka mig att bo på gatan men jag vägrar lämna mina barn bakom mig. Vart kan jag vända mig???

Svar

Hej!

Klokt att du vänder dig utåt för att få hjälp. Du undrar var du kan vända dig eftersom du känner att din make inte är långt från att slå dig eller barnen.
Det finns flera vägar att gå. Jag vill råda dig att kontakta en Kvinnojour för mer rådgivning (du kan söka efter din närmaste Kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”). Där kan du få samtalsstöd och rådgivning om hur du ska gå vidare. De flesta kvinnojourer kan även erbjuda skyddat boende för kvinnor som måste lämna hemmet och är hotade.
Det yttersta ansvaret för att kvinnor och barn inte far illa har socialtjänsten. Du skulle kunna kontakta dem och förklara din situation. Om du riskerar att hamna på gatan vid en separation är det socialtjänstens skyldighet att hjälpa till. Om du står utan inkomst har du även rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd.
För rådgivning på telefon kan du också ringa Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50. Där kan du vara anonym och linjen är öppen dygnet runt.
Om det finns någon vän, släkting, kollega, granne så tveka inte att söka stöd och berätta om din situation för omgivningen!
Många upplever dessutom att de mår bättre av att prata med en professionell kurator eller psykolog. Det finns till exempel på vårdcentralen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och några råd på vägen.
Bästa hälsningar,
Stephanie