Hej Kvinnojouren

Fråga från: Sara
,
29

Frågan ställdes: 2013-05-06
Hej Jag skriver med anledning av min syster. Hon har blivit trakasserad av sitt ex i över ett år nu. Det går lite i perioder men är inte särskilt långt mellan utfallen. Vanligtvis ringer han henne och berättar hur dålig hon är, hur dålig mamma hon är, hur elak hon är mot honom, att han vill henne allt ont och önskar att hon ska må dåligt i resten av sitt liv. Ibland kan han ringa 30 gånger per dag för att prata om ingenting. Ena sekunden skäller han, andra sekunden är det som om inget har hänt. Han ringer i fyllan så väl som nykter. Hotar att ta livet av sig. Min syster har aldrig sagt att han hotat henne fysiskt, men är inte säker på att hon berättar allt för mig. Han kan även komma förbi. Min syster har krypit runt på golvet för att han inte ska se att hon är hemma/vaken. En gång fick min bror nog efter att ex:et ringt och skällt i en timme. Han tog telefonen och bad honom sluta. Då kom han förbi istället och de började skrika och bråka utanför huset - stämningen var väldigt hotfull. Att tillägga är att deras dotter på 3 år var där och såg sin pappa bråka och skrika på min syster och vår bror. Den värsta gången var när ex:et kom förbi på natten efter att han druckit. Det slutade med att han slog sönder rutan på ytterdörren så ambulansen och polisen var tvungen att komma. Min syster satt i sovrummet och höll om sin dotter som var helt chockad. Hon sa nästan ingenting förutom när Ex:et tog sig in precis utanför sovrummet innan hans vän höll honom tillbaka. Min systers dotter undrade efter detta om hennes pappa höll på att dö pga allt blod. Efter detta togs han till psyket och det slutade med att de lämnade en polisanmälan om barn som far illa. Min syster är livrädd att i huvudtaget ta kontakt med socialen då hon befarar att de ska ta hennes dotter ifrån henne. Vad har man för rättigheter när det kommer till sådan här psykisk trakassering? Min syster orkar snart inget mer. Hon går sista året på gymnasiet och håller på att misslyckas med sista året då han tar all hennes energi. Hon behöver hjälp med att lösa situationen hon är i just nu. De har för övrigt delad vårdnad och hon har väldigt svårt att föreställa sig ta dottern ifrån hennes pappa - även fast det enligt mig och familjen är det rätta... Hur kan jag hjälpa henne i denna svåra situation?

Svar

Hej!

Fint att du vill hjälpa din syster. Hon är i en svår situation. Du berättar att dotterns pappa trakasserar henne på många olika sätt. Du undrar hur du kan hjälpa henne. 

Utifrån ditt mail anar jag att din syster inte förmår att göra något motstånd mot honom. Kvinnojourens erfarenhet är att många förföljer, trakasserar och gör livet så obehagligt som möjligt för sin före detta partner. Detta kan pågå i åratal. Till slut riskerar kvinnan att bli helt nedbruten. För att få stopp på en sådan killes urusla beteende brukar vanligtvis krävas en polisanmälan. Det han håller på med är straffbart. Många kvinnor tar på sig skulden för en före detta partners dåliga uppförande och tycker att de måste stå ut med ständig kontroll via telefonsamtal och sms och ovälkomna besök i bostaden. Mannen kan också ha hotat med att skada eller döda henne och barnet, om hon gör en polisanmälan. Det är en svår situation. 

Jag föreslår att din syster talar med närmaste kvinnojour. Du finner kontaktuppgifter under ”Hitta en jour nära dig”. Hon kan få råd och stöd av personer som är vana att lyssna på just sådana här problem. Jag hoppas att din syster ska känna sig starkare av den kontakten. Kvinnojouren kan även finnas med om hon vill göra en polisanmälan och ansöka om kontaktförbud. Om kontaktförbudet blir beviljat får mannen inte kontakta henne på något sätt. Tyvärr brukar polisanmälan vara enda utvägen för att få vara ifred från en trakasserande person. Din syster har ingen skyldighet att ställa upp på samtal från mannen. Hon har heller inget som helst ansvar för mannens liv. Han bär själv hela ansvaret.

Kvinnojouren kan också hjälpa din syster vid kontakterna med socialtjänsten. Man kan ansöka om att en kontaktperson som socialtjänsten utser håller i kontakterna med pappan när det gäller ärenden som har med barnet att göra. Försök få din syster att etablera en god kontakt med socialtjänsten. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret att hjälpa henne och barnet att få en förändring till en trygg situation. Socialtjänsten har inget intresse av att ta barnet ifrån henne, utom i yttersta nödfall, om barnet far illa. Din syster uppfattas som en ansvarstagande och mogen förälder om hon söker stöd i den här svåra situationen. Jag tycker också att hon ska ansöka om ensam vårdnad. Jag rekommenderar verkligen att din syster söker hjälp av myndigheterna så att hon kan skydda barnet från pappans våldsamheter.

Din syster kan också ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd, dygnet runt. Man kan vara anonym.

Jag hoppas nu att du kan vara ett fortsatt stöd för din syster. 

Med vänlig hälsning från Ulla