Hej Kvinnojouren

Fråga från: Anonym

Frågan ställdes: 2013-05-07
Hej Emma, Jag skrev till er den 3/5 och du får gärna svara mig igen för det blev en del missuppfattningar: Min sambo har misshandlat mig psykiskt med hot, kränkningar, hemska ord som innefattar både mig och mina föräldrar. Dock så har han aldrig skadat eller slagit mig eller vår dotter. Vi har inte pratat om seperation denna gången utan detta är mitt eget beslut och jag kommer att prata med honom längre fram när jag känner att rätt tidpunkt har kommit för att lämna honom, jag har ju en liten bebis i magen också att tänka på så jag vill gärna försöka att välja rätt tidpunkt. Just nu känns det som om jag kommer att flytta vid årsskiftet när den lille har hunnit bli några månader gammal. Jag vill ha delad vårdnad för han är en väldigt bra pappa, hade han inte varit det så hade jag lämnat honom för länge sen, så det ser jag inte som några bekymmer. Det svåra kommer nog bli att skiljas som vänner och att komma överens vad som är bäst för barnen etc. Man kan ju iofs vända sig till kommunen/socialen och få ”samarbetsavtal” om vi inte kommer överens.

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver tillbaka och förklarar missuppfattningen. Nu har jag en bättre bild av din situation.

Du skriver att din man har misshandlat dig psykiskt, men inte fysiskt. Du förklarar att ni inte har pratat om separation den här gången utan att du väntar på rätt tillfälle att lämna honom. Om du känner att det är svårt att finna rätt tillfälle kan du kontakta din närmsta kvinnojour, de kan ge råd och vägledning i separationsprocessen. Du hittar information under ”Hitta en jour nära mig”. Du kan även ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50. Där jobbar erfarna kuratorer som också kan ge stöd.

Enligt lag är även hot och kränkning en brottslig handling.

Du skriver att du vill skiljas som vänner, och det är naturligt att vara orolig för hur en separation ska påverka kommunikationen och hanterandet av gemensam vårdnad. Som du skriver kan du och din man skriva ett samarbetsavtal vid separationen. Detta kan underlätta om det skulle uppstå meningsskiljaktigheter.

Jag hoppas att du har fått ett bättre svar och att du kommer i kontakt med människor som kan stötta och vägleda dig. Du får självklart skriva tillbaka hit igen!

Med vänliga hälsningar,

Emma