Hej Kvinnojouren

Fråga från: emma

Frågan ställdes: 2013-05-22
Jag och min sambo har levt tillsammans i tre år. v har en son tillsammans. Han blir lätt arg och jag har gjort i mina ögon mindre misstag. Jag pratade med mitt ex då slängde han mig i sängen och slog mig med handflatan. En gång "tjatade" jag om att min nya vagn hade blivit repig för att han hängt stolar över, han försöker dra men jag försöker stoppa honom han puttar mig ut i gatan med vagn och allt och försvinner är vi sn ses hemma drar han mig i håret och skriker. även när jag kastat en napp lite får hårt på skoj (han kasta först) så drar han mig i håret och slår mig i huvet. nu senast hade jag vart ute å krogen lämnat ett telefonnr till en kille som erbjöd sig att betala taxin jag så han kunde ringa om han ville ha betalt(dumt men från min sida oskyldigt) min kille ser det här nr:et jag försöker ta telefonen och han skallar mig nu har jag stora blåtiror och et jack på näsan. Det känns som det är mitt fel jämt, men är det jag som gör fel jämt? Han påstår att han aldrig gjort ett misstag i vårat förhållande. Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Klokt att du vänder sig utåt för råd. Du skriver att du har en sambo sedan tre år och att ni har en son ihop. Din sambo blir lätt arg och han har bland annat dragit dig i håret, slagit dig i huvudet och skallat dig så du får blåtiror.

Beteendet från din sambos sida är inte okej och han verkar ha något slags problem. Du undrar om det är du som gör fel jämt. Att bli utsatt för olika typer av våld är aldrig ens eget fel. Det är din sambo som gör ett val, ett brottsligt sådant. Oavsett vilka ”misstag” du gör så rättfärdigar inte det att din sambo utsätter dig för våld och kränkningar.

Du undrar vad du ska göra. För din och din sons skull är det viktigt att våldet upphör. För ytterligare rådgivning kan du kontakta Kvinnofridslinjen: 020-50-50-50. Linjen är öppen dygnet runt och du kan vara anonym.

Jag vill också råda dig att vända dig till en kvinnojour för råd och stöd. Du kan söka efter din närmaste kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att kvinnor och barn inte far illa, därför skulle du också kunna kontakta dem. Möjligheten att polisamäla finns också. Att bli utsatt för våld är inte ditt fel.

Jag vill starkt rekommendera dig att kontakta något av ovanstående alternativ. Du och din son förtjänar ett liv utan våld.

Hoppas att du fick svar på din fråga och några råd på vägen.
Bästa hälsningar,
Stephanie