Hej Kvinnojouren

Fråga från: Elis
,
42

Frågan ställdes: 2013-06-09
Jag har skilt mig 2012, men vi har ännu inte gjort någon bodelning. Min exman startade vid den här tiden egen firma och jag hävdar att den startade med gemensamt kapital och innan skilsmässan gått igenom men han hävdar att första ansökan om skilsmässa var inlämnad och då ska jag inte ta del av firman. Vem har rätt? Hemkommun: Göteborg Ålder: 42

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Huvudregeln är att giftorättsgods delas vid skilsmässa. Så länge inte firman är enskild egendom så ska alltså firman ingå i bodelningen. Jag tänker att en väg att gå är att faktiskt kontrollera datumen för när firman upprättades hos Skatteverket.

När par inte är överens om bodelningen så kan man ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Det är oftast en advokat och hen hjälper till att dela tillgångarna så att det blir juridiskt rätt. Man får dock bekosta bodelningsförrättaren själv. Skulle man inte vara nöjd med bodelningsförrättarens beslut så kan man väcka talan vid tingsrätten, då blir det en tvist.

Jag vill råda dig att kontakta en jurist och rådfråga. Det finns flera juristfirmor som erbjuder ett första rådgivningssamtal gratis. Ett av dem är Stance juristbyrå: 0771- 333 444. Dit kan du ringa och få ett samtal gratis. Det är först om du väljer att anlita dem som det kostar.
Jag hoppas att du fick några råd på vägen.

Bästa hälsningar,
Stephanie