Hej Kvinnojouren

Fråga från: Mary

Frågan ställdes: 2013-06-27
I mars 2011 gifte jag mig med en Afrikansk man. Maj 2012 fodde jag en dotter. Efter 2 manader kom han hem en dag och var mycket arg. Han sa att vi maste resa till hans hemland och lamna detta land innan han blir galen. Han hade brakat med en kvinnlig granne i tvattstugan som var mycket rasistisk emot honom. Innan avresan forsokte vi gifta oss pa papper eftersom vi bara var gifta religiost. Men det fungerade inte, alla papper tog tid och han har inget uppehallstillstand. Han hade varit i Sverige i 10 ar pa ett 45 dagars visum (bortom min vetskap) Vi skrev istallet under delad vardnad vilket jag idag angrar.I juli reste vi. Jag trodde vi bara skulle ha semester och sedan resa hem. Men han vill inte tillbaka igen. han hatar Sverige och jag alskar mitt land. Befinner min nu i hans underutvecklade afrikanska land och vill skilja mig men jag vagar inte pga dottern. Han har slagit bade mig och hans lillasyster i hedersrelaterat syfte. Mig slog han medan dottern (da 6 manader) var i min famn. Jag fick blatira och en vaninna har fotobevis i sin mobil. I oktober forsokte jag fly med dottern till huvudstaden men hans familj hittade mig innan jag hann flyga. Jag har sedan i 8 manader jobbat med att vinna tillbaka hans tillit. Han vill inte lata mig eller min dotter resa hem eftersom han troligtvis inser vad han gjort och anar kanske att jag kommer vilja skilja mig. Han kan inte resa till Sverige just nu pga hans tidigare otillatna vistelse. Men han soker uppehallstillstand genom anknytning. Nu har jag lyckats overtala honom att vi ska resa med dottern till Egypten dar hans syster bor med sin familj. Min far ska ocksa resa dit eftersom jag inte far resa ensam. Han tror att jag och min far ska resa hem till Sverige och fixa undan moblerna och saga upp min lagenhet. Men jag kommer att saga at jag vill skilja mig och inte reser tillbaka till hans land. Kan han ha rattighet att ta dottern med sig hem eller hindra mig fran att resa med dottern till Sverige. Vad har jag for rattigheter?

Svar

Hej!

Klokt att du vänder dig utåt för att försöka hitta lösningar. Du berättar att du skulle vilja skilja dig, men eftersom du befinner dig i makens hemland finns det stora svårigheter för dig att ta med dottern till Sverige. Han har hindrat dig och dottern att fly vid ett tillfälle. Nu har du lyckats övertala honom om att ni ska resa till Egypten och att du och din far ska åka till Sverige för att säga upp din lägenhet. Du undrar om han har rätt att hindra dig att ta med dottern hem till Sverige. Du undrar vad du ha för rättigheter.

Ja, det är en svår situation för dig. Det är väl troligt att han även denna gång hindrar dig att ta med dottern till Sverige, antingen han har rätt eller inte.  Eftersom det är landets lagar som gäller, föreslår jag att du (eller din familj) försöker ta reda på vilken familjerättslagstiftning som gäller. Troligen behöver du anlita en advokat för att få ensam vårdnad om dottern. Ett tips är att kontakta en kvinnoorganisation i landet, du finner kontaktuppgifter på www.hotpeachpages.net. Det är en hemsida med information till kvinnor som behöver råd och stöd och eventuellt skyddat boende. Du kan även kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat för att fråga om lagstiftningen i landet. Se www.regeringen,se, klicka dig vidare till utrikesdepartementet, så hittar du kontaktuppgifter.

Eftersom din man är aggressiv och har misshandlat dig, tycker jag inte att du behöver vara absolut ärlig mot honom. En idé är att du övertygande lovar din man att avveckla din lägenhet och komma tillbaka så snart allt är ordnat, men att du inte står ut med att vara från din lilla dotter den tid det tar. Du kräver att få ha din dotter med dig, men försäkrar samtidigt att det är oerhört viktigt att hon har sin pappa och att ni är en familj, skilsmässa är oacceptabelt för dig. Du kommer självklart tillbaka, visar tur och returbiljetter.  

För att bolla dina tankar föreslår jag också att du kontaktar Kvinnojouren Somaya, www.somaya.se och/eller Terrafem, www.terrafem.org. De har stor kunskap och erfarenhet av förhållandena i många länder. Jag hoppas att de kan ge dig ytterligare tips om vad du kan göra.

Jag hoppas nu att du finner stöd och råd. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla