Hej Kvinnojouren

Fråga från: Ledsen tjej

Frågan ställdes: 2013-07-18
Hej, är en 20-årig tjej som har haft det svårt ekonomiskt och får ej stöd av min hemkommun alls pga. jag varit sjuk under en period etc. Jag har sökt och söker arbete varje dag. Det har kommit till en punkt då jag inte haft pengar alls att jag varit tvungen att faktiskt sälja mig för pengar för att ha råd med mat, läkarvård etc. Jag har allergier och andra besvär som gör att jag måste ha medicin varje dag. Eftersom jag inte får någon försörjningsstöd även då jag beskrivit mitt problem har jag fått avslag efter avslag. Sedan jag börjat med prostitution har jag haft det bättre ekonomiskt men psykiskt har jag inte alls mått bra alls. Jag har många gånger funderat på att ta självmord då jag känner mig äcklad med mig själv. Jag vill inte hålla på med detta längre, men det är svårt när man är hungrig och behöver vård. Jag har fått klamydia och det har gjort att jag känt att jag måste sluta med detta, men det känns som jag inte har något val.

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Vad bra att du vänder dig utåt för råd. Du berättar att du inte får ekonomisk hjälp i form av försörjningsstöd av din kommun, och att du därför behövt sälja dig själv för att få pengar till mat och läkarvård. Du skriver att du mår psykiskt dåligt sedan du började med prostitution.

Du ska absolut inte behöva prostituera dig för att klara dig ekonomiskt. Jag vet inte om du har berättat för socialtjänsten att du känner dig tvungen att sälja din kropp för pengar, men jag tror att det kan vara en idé att göra det. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att kvinnor inte far illa. Socialtjänsten är dessutom skyldig att förklara orsaken till avslagen och informera dig om hur du går till väga för att överklaga beslutet.
Jag vill råda dig att vända dig till en kvinnojour. Du kan söka efter din närmaste kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Där kan du få samtalsstöd och rådgivning. De har också kunskap om vilken hjälp som finns att få i just din kommun.

Du kan även vända dig till ungdomsmottagningen, se www.umo.se.

Jag vill också varmt rekommendera dig att kontakta en professionell samtalskontakt, en psykolog eller kurator. Du kan vända dig till vårdcentralen för detta. Genom vårdcentralen kan du också få en remiss till vuxenpsykiatrin. Det är allvarligt att du har tankar på självmord, sök hjälp om självmordstankarna är nära. Du kan ringa till hjälplinjen för psykologiskt stöd 020-220060, kl 13-22. 

Du är värd mycket mer än att behöva sälja dig själv.
Jag hoppas att du fick några råd på vägen.
Bästa hälsningar,
Stephanie