Hej Kvinnojouren

Fråga från: Lana

Frågan ställdes: 2013-10-01
Min dotter har ett stort problem, och om du kan råda henne, är vi mycket  tacksamma för rådet. Min dotter är 32 år er ensamstående mamma till en pojke på 8 år. De är ryska medborgare. De kom till Sverige till min lägenhet som  gäster i januari 2011. Nästan omedelbart sökte min dotter för  familjeåterförening med sin biologiska mor (mig), som bor i Sverige. Jag är dansk medborgare och förtidspensionerat. Min dotter och barnbarn har  bott i min lägenhet i ca.2,5 år. I januari 2013 fick min dotter uppehållsrätt på grund av återförening med en EU-medborgare. Tyvärr blev hon vägrat ett ID-kort och nummer av Skatteverket. Det innebär att min dotter varken kan arbeta eller gå till doktorn. Så blev hon desperat. Hon har haft en svensk pojkevän i nästan ett år och  han ville ha att hon flyttade ind i hans lägenhet i annan stad. Min dotter  och barnbarn flyttade till honom för ca. halvår sedan, medan min dotter var  redan gravid. Min dotter och barnbarn fick uppehållstillstånd för två år, medan min uppehållsrätt blev annullerat. Allt fungerade bra Jag var på väg att sälja lägenheten och flytta till DK, men  omständigheterna förändrats drastiskt. Min dotters sambo blev mycket  konstig. Han började att bete sig som en hemsk tyrann. Han sa till min  dotter att han var trött på henne och hon skulle flytta från sin  lägenhet. Min dotter blev mycket krossades och desperat. Medan hon var på sjukhuset och födte, kom samboen aldrig på besök. Han plockade upp min dotter och hennes nyfödda son från sjukhuset och tog med dem hem till sin lägenhet, men fortsätt att insistera på att min dotter ska lämna lägenheten samman med babyen och mitt första barnbarn. Han verkar helt likgiltig för både min dotter och sin egen son. Min dotter ville flytta tillbacka till min lägenhet, men hon är rädd för att förlora sin uppehållsrätt. Hon känder svenska lagen och hon vet, att om hun inte längre bor samman med sin svenske sambo, riskerer hon att utvisas från landet samman med barn. Uppehållsrätt, som hon fick på grund av familjeåterförening med mig, är blevet annulleret av migrationsverket. Min dotter är mycket desperat och hon vet inte, vad hon ska göra.   

Svar

Hej!

Bra att du vill hjälpa din dotter och dina barnbarn. Du berättar att mannen är helt likgiltig för din dotter och barnen och att han vill att de ska flytta från honom. Din dotter vill flytta från honom men hon riskerar då att utvisas från Sverige tillsammans med sina barn. Du undrar vad hon ska göra.

Utifrån ditt mail kan jag förstå att din dotter vill stanna i Sverige. Jag rekommenderar att hon hör med migrationsverket om hon kan ansöka om asyl. När man ansöker om asyl måste man förklara varför man inte kan återvända till sitt hemland. Ett skäl till att man inte kan återvända kan vara att man är hotad och förföljd i sitt hemland. Det kan även finnas andra skäl, t ex att situationen är svår och utsatt för ensamstående mödrar, att barnet mår bäst av att kunna träffa sin pappa osv.

Din dotter kan ta kontakt med närmaste kvinnojour för att få råd och stöd. Hon finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Om mannen är elak och hotfull har din dotter och barnen rätt att få stöd av socialtjänsten/migrationsverket (ekonomi, boende, samtalsstöd). Hon har rätt till underhållsstöd från pappan till babyn. Kvinnojouren kan även hjälpa henne med kontakterna till migrationsverket. Din dotter kan även kontakta kvinnojourerna Somaya, 020-818283 eller Terrafem 020-521010. De har stor erfarenhet av stöd till asylsökande kvinnor.

Jag antar att din dotter kan återfå uppehållsrätt som boende hos dig, om du stannar kvar i Sverige. Jag förstår att det är mycket att tänka på. Jag hoppas nu att din dotters svåra situation ska lösas på något sätt. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla