Hej Kvinnojouren

Fråga från: Dahlia

Frågan ställdes: 2013-11-18
Hejsan! Jag är orolig för min vän. Hon ringde mig för drygt 2 veckor sen och frågade om hon fick bo hos mig ett tag tillfälligt och ta med sig sin dotter. Hon kunde inte förklara varför, men hon sa bara "angående vad jag sagt innan". Det hon berättat för mig tidigare är att hennes man som inte är pappa till barnet är väldigt svartsjuk. Han kollar ständigt hennes telefon, och har total kontroll över henne. Sist jag såg henne var hon helt blåslagen något hon tyckte hon "förtjänade" eftersom han kommit på henne med att fika med en kille. Hon har sagt till mig flera gånger att om han får veta att hon ens tilltalar andra män så slår han henne. Han har även hotat att döda henne om hon lämnar honom. Förra veckan var det så illa att hon hamnade på sjukhus, hon hann aldrig rymma till mig. Han har nu hennes dotter. det jag undrar är hur jag kan hjälpa henne på säkrast möjliga sätt att sticka med sin dotter? Polisen tycker hon inte är ett säkert alternativ för de har varit inkopplade förut och då har situationen förvärrats. Jag känner mig maktlös och vill så gärna kunna hjälpa henne på bästa möjliga sätt.

Svar

Hej

Det värmer att höra att du bryr dig om din vän och vill stötta henne. Jag tolkar ditt brev som att din vän är utsatt för psykisk och fysisk misshandel. Och att hon ut sätts för grovt våld, då hon flera gånger varit tvungen att vara inlagd på sjuks för skadorna. Du beskriver i ditt brev hur hennes sambo kontrollerar henne och är mycket svartsjuk. När man utsatts för våld en tid internaliserar man världsbilden från den som misshandlar en. Man börjar förstå varför man är värd att slå och att man gör väldigt många saker som är fel. Även om det är helt vardagliga saker som inte borde väcka ilska. Din vän verkar ha råkat ut för detta när hon förklarar för dig att det är förståeligt att hon fick stryk, då hon varit ute och fikat med en kille. Det kan ibland vara frustrerande och svårt att stå bredvid någon som utsätts för våld i nära relationer. Det som verkar självklart för andra är väldigt svårt att genomföra för den som är utsatt. Om man är för kritisk mot förövaren kan den utsatta gå i försvarsposition. Du kan läsa mer om detta på vår hemsida www.kvinnojouren.se.

När jag läser ditt brev får jag uppfattningen att din vän är i en farlig situation. Hon och hennes barn behöver få skydd och stöd snarast. Kommunen har skyldighet enligt lagen att erbjuda skydd och stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer. Många kommuner har en kvinnofridssamordnare som man når genom att ringa kommunens växel och fråga. Du eller din vän kan kontakta en kvinnojour för att få hjälp att hitta det skydd och stöd som din vän behöver. 

Du eller din vän kan också ringa Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50. Där svarar socionomer och sjuksköterskor dygnet runt. De lyssnar och ger information om vart man kan vända sig i sin kommun och vilka rättigheter man har. 

Tänk på att om man utsätts för våld och inte söker skydd för sig och sitt barn kan socialtjänsten ifrågasätta om man som förälder tar ansvar för sitt barn. Att faktiskt söka stöd är däremot att agera som ansvarsfull förälder. Man rår inte för att man blir utsatt för våld.

När jag läser ditt brev tänker jag att din vän och hennes barn måste få stöd snarast. Eftersom hennes sambo har hotat att döda henne och slår henne så mycket verkar han ha flyttat gränsen lågt för vad han kan göra för att kontrollera henne. Min tolkning är att hon befinner sig i en mycket farlig situation.

Vid akut fara ring 112.

Hör gärna av dig igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla