Hej Kvinnojouren

Fråga från: behöver hjälp...
,
14

Frågan ställdes: 2013-12-06
Hej! Jag har haft en jätte dålig barndom... Min mor är alkoholist och min far dog innan jag föddes, jag fick aldrig vara med några kompisar eller leka med mina syskon. När jag var 6 år hämtade polisen oss och vi bodde på ett barnhem i 7 månader ungefär. Jag bor nu på samma ställe kg har bott på i 7-8 år. Jag har allt jag vill ha, kläder, säng, dator, mobil och häst. Mat är inte viktigt för mig. Jag har haft lite problem med mig själv sen jag var 10 år, jag fick en kompis och varje kväll nästan så satt vi hos henne och drack, hela tiden... Jag gör det fortfarande eftersom jag mår skit utan det. Jag fick även droger av en äldre kille och kän ner mig tung utan det. Sen jag var 11 år har jag rökt och kan verkligen inte sluta! Jag hatar det men det går inte att sluta... Och en sista sak jag är att jag skär mig... Jag älskar den känslan då kniven jag använder trycks igenom huden och blodet kommer. Jag har försökt ta mitt 3 ggr, de två första så försökte kg hänga mig och den senaste kombinerade jag alkohol och tabletter. Jag är verkligen trött på mitt liv och vill komma ur missbruket jag har! Hur ska jag göra? Jag kan inte sluta dricka eller röka... Ålder: 14

Svar

Hej

 

Bra att du vänder dig till någon för att få stöd.

 

Jag uppfattar ditt brev som att du dricker varje dag och att du tar droger ibland. Du skär dig och du har försökt ta ditt liv flera gånger.

 

Jag blir riktigt orolig när jag läser ditt brev. Och då får du tänka på att jag hört många människor berätta om väldigt svåra situationer. Det du skrivit får mig att tänka att du behöver stöd snabbt för att inte skada dig.

 

Vi tar det i ordning. Att du röker tobak är inte hälsosamt men inte livshotande just nu. Att du tar droger med en äldre kille är inte bra, på grund av att det ofta kan leda till mera droger och utsatthet. Det här är inte något som jag hittar på, jag har jobbat med unga tjejer med missbruksproblem och många har börjat på det sättet.

 

Att du dricker alkohol varje dag är inte heller bra. Eftersom du gjort det i flera år så kan du vara beroende rent fysiskt. När man slutar dricka efter att ha druckit länge kan man må riktigt dåligt. Kroppen gör uppror och vill ha giftet som alkohol är.

 

Att du skär dig är inte bra och skadar dig på längre sikt, även om det kan kännas bra i stunden. Men det är inte livshotande.

 

Att du försöker ta livet av dig är jättefarligt och mycket oroande. Du kan dö. Du kan också skada dig på ett sätt som gör att du får leva med det resten av livet.

 

Jag tycker att du ska kontakta BUP så fort som möjligt. Du behöver få hjälp med att inte skada dig så att du dör och du behöver få hjälp med att inte dricka och ta droger. Finns det någon vuxen som du kan be om hjälp för att komma i kontakt med BUP? Om du inte vill kontakta BUP direkt kan du chatta eller prata med 1000möjligheter www.1000mojligheter.se Där kan du få prata med någon om hur du mår och få råd om vad du kan göra när allt känns hopplöst.

 

Finns det ingen vuxen i din närhet som märker hur du mår? 14-åringa ska inte behöva ha det som du har det. Kanske har du vant dig vid att inte visa saker och att det är vanligt att du dricker och skadar dig. Men det är så att 14-åringa inte ska behöva ta ansvar för sådana saker som du gör. Det gäller alla barn, även dig. Kom ihåg att du är en person lika värdefull och värd att få vara barn som alla andra.

 

Hör gärna av dig igen.

 

Om du skurit dig mycket, försökt ta livet av dig eller mår fruktansvärt dåligt ska du ringa 112.

 

Vänliga hälsningar

Pernilla

Kategori: Övriga frågor
Taggar: missbruk