Hej Kvinnojouren

Fråga från: Miles
,
32

Frågan ställdes: 2013-12-07
Min situation är absolut inte okej har gjort slut med min sambo..har en dotter på nioår.. Jag satte ner foten och sa att jag tolerar inte att du beter dig så här skriker och gapar och kastar saker inne och ut genom fönster och dörrar..han kan inte kontrollera sitt humör har fått saker på mig då han gjort med avsikt för att träffa mig..senaste gången och nu när jag ska flytta har det blivit värre fick en handduk upp tryckt ansiktet kunde inte andas..han vill gärna bestämma över vad jag hög och inte gör och jag märker att min dotter far illa av detta...det som gör mig mest ledsen är att vi inte har någon annanstans att ta vägen.. Bostäder växer inte på träd vad gör jag? Ålder: 32

Svar

Hej

 

Starkt av dig att sätta ner foten och börja processen att lämna din sambo.

 

Jag tolkar ditt brev som att han är våldsam och kastar möbler och andra saker. Han har siktat på dig och han har också tryckt en handduk i ansiktet på dig så att du inte kunde andas. Du skriver att du oroar dig för din dotter och att du inte vet vart ni ska ta vägen.

  

Din sambo utsätter dig för psykiskt och fysiskt våld. Att han hindrat dig från att andas är allvarligt. Men att inte kunna känna sig trygg och aldrig veta när han blir våldsam tär. Jag tolkar ditt brev som att han blivit mer och mer våldsam. Det kan också vara jobbigt, att aldrig veta hur långt han kan gå.

 

Du kan kontakta en kvinnojour för att få stöd. Där kan du prata om vad du varit med om och få veta mer om hur våld i nära relationer fungerar. För det är många som varit och är i en liknande situation som du.  Vissa jourer har akutboenden om man måste komma bort snabbt från den som misshandlar en. Jag tolkar ditt brev som att du och din dotter kan behöva komma bort från din sambo. Kommunen har skyldighet att erbjuda skydd och stöd till kvinnor och barn som är utsatta för våld i nära relationer. Många kommuner har en kvinnofridssamordnare. Om du inte hittar någon information på kommunens hemsida kan du ringa kommunens växel och fråga. 

 

Kontaktuppgifter till kvinnojourer hittar du  på www.kvinnojouren.se under rubriken "Hitta en jour nära dig". Du kan ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt 020 50 50 50 får att få råd och stöd. De som svarar är sjuksköterskor eller socionomer, de har tystnadsplikt.

  

Hör gärna av dig igen.

 

Vänliga hälsningar

 

Pernilla