Hej Kvinnojouren

Fråga från: J.
,
30

Frågan ställdes: 2013-12-12
Hej! Jag har vid ett flertal tillfällen vaknat på natten av att min sambo ligger och masserar mitt underliv, tar på mig, gör sexuella saker med mig. Oftast har det resluterat i en massa skam för hans del. Och en massa problem dagen efter, typ bråk, dålig stämning osv. Jag har också känt skam av någon anledning. Vid ett tillfälle har han, påverkad av alkohol, ignorerat när jag sagt nej och börjat ta på mig iallafall. Jag frös. Låg bara där. Hade sagt nej minst tio gånger men fick noll respons. Han slutade när han märkte att jag bara låg där, stilla. De andra gångerna har han ibland sagt att han sov medan han tog på mig. Inatt hände det igen. Jag vaknade av att jag kom. Det könns inte bra! Jag sov ju! Han säger att det "inte är samma spelregler för sambo som för andra". Allt det här har gjort att jag varje gång vi går och lägger oss tänker tanken att det kommer att bli på samma sätt om jag somnar nära honom. Vårt sexliv är obefintligt nu. Jag var svårt att känna någon glädje för sex, svårt att ta initiativ eller se fram emot det. Det har påverkat förtroendet. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Det känns så fruktansvärt jobbigt att ha det så här.  

Svar

Hej

Bra att du kontaktar någon för att få stöd när din man inte respekterar dina gränser, vilket gjort att du mist förtroendet för honom.

Du skriver att din sambo säger att det är andra regler som gäller när man är sambo. Det stämmer inte. Det går att dömas för sexuella övergrepp på sin fru och sambo. Man måste respektera sin sambos kroppsliga integritet. 

Du kan berätta för din man att samma regler gäller för alla. Prata med honom om att du inte har någon lust att ha sex med honom när han gör saker som du inte vill.

Du kan också ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på 020 50 50 50. Där svarar sjuksköterskor och socionomer som kan ge dig vägledning och stöd.

Hör gärna av dig igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla