Hej Kvinnojouren

Fråga från: M
,
28

Frågan ställdes: 2013-12-17
Jag levde ihop med min före detta pojkvän i 1,5 år och blev misshandlad psykiskt (kallad slampa, hora, horunge, dum i huvudet. Ständigt få skulden för allt från att ha somnat till att ha lämnat en strumpa på golvet eller träffa manliga kompisar). Bli förnekad sömn på det sättet att någon blir så arg och det leder till lång tids bråk så att det inte är värt det, och själva att somna ger ångest. Aldrig kunna slappna av. Fysisk misshandel i form av att han drog mig i håret tills jag la mig ner på golvet, skämt-slog mig i ansiktet/nöp mig, slog allt vad han kunde i huvudet en gång när jag hade hjälm på mig, sparkade mig på rumpan, rev mig, tog strypgrepp på mig men utan att försöka strypa. Dunkade mitt huvud mot en vägg, mot bilrutan.. Detta slutade för 6 månader sedan. Jag mår fortfarande inte helt okej, även om jag känner att mitt emotionella band till honom är brutet- möjligtvis lite växlande hat/medlidande när jag väl råkar tänka på det, men absolut inget jag går och tänker mycket på, utan jag mår mest dåligt "självständigt" från detta. Vad kan man ha för påverkan/känslor såhär i efterhand? Hur kan man arbeta med det? Går det att komma ifrån ångesten/utmattningen?  

Svar

Hej

 

Skönt att höra att du kommit så långt i processen att lämna honom. Starkt av dig att komma ur relationen.

 

 

 

Att må dåligt och känna sig utmattad kan sitta i länge. Att bli utsatt för fysiskt och psykiskt våld kan vara mycket nedbrytande. Ibland kan det vara svårt att kunna återhämta sig utan stöd från andra. Du kan dels kontakta en kvinnojour och höra om du kan komma på stödsamtal eller om de har någon samtalsgrupp. Där kan du prata om vad du varit med om, hur det påverkar och hitta strategier för framtiden.

 

 

 

Du kan också kontakta vårdcentralen, många vårdcentraler kan erbjuda kortare terapisamtal. Om du behöver längre samtalskontakt kan du få remiss till psykiatrin. Du kan också ringa psykiatrin och göra något som kallas egenanmälan. Utifrån det gör psykiatrin en bedömning om vilken typ av stöd du kan behöva. Ibland kan det vara svårt att få den vård man behöver. Beskriv hur du mår och vad du varit med om. Du kan förbereda dig innan och skriva en komihåg-lapp om det känns lättare så.

 

 

 

Hör gärna av dig igen.

 

 

 

Vänliga hälsningar

 

Pernilla