Hej Kvinnojouren

Fråga från: Nina

Frågan ställdes: 2013-12-18
Hej Mitt ex (pappa till mitt barn) kommer ofta hem till mig och barnen. Om barnen inte är hemma våldtar han mig. Jag vill inte bli gravid och vill skaffa preventivmedel men inte här jag bor. Kan jag gå till andra sjukhus/MVC i andra kommuner? Kan jag vara helt anonym? Måste det journalantecknas? Han begär att få se alla papper. Han dödar mig om han får veta att jag använder skydd. Jag är mycket rädd för honom.

Svar

Hej

Bra att du vänder dig till någon för att få stöd.

Du skriver att ditt ex kommer hem till dig våldtar dig och att du vill skaffa preventivmedel utan att han vet om det.

Till att börja med. Det han gör mot dig är olagligt och du kan polisanmäla. Jag tolkar ditt brev som att du är mycket rädd för honom och att han kontrollerar dina papper och post.

Det går inte att få preventivmedel utan att det skrivs in i journalen. Men journalen är sekretesskyddad. Han får inte läsa den. Den enda utanför sjukvården som kan begära ut den är du.  Jag föreslår att du kontaktar en kvinnojour som kan stötta dig. Dels med att skaffa preventivmedel om det krävs speciallösningar för att du ska kunna göra det. Tex om han jobbar på vårdcentralen eller MVC. Dels för att du på sikt ska lyckas leva utan att han kontrollerar och våldtar dig. Kontaktuppgifter till kvinnojourer hittar du här www.kvinnojouren.se under rubriken "Hitta en jour nära dig".

Ring 112 om du är i akut fara.

Hör gärna av dig igen.

Vänliga hälsningar

Pernilla