Hej Kvinnojouren

Fråga från: D
,
28

Frågan ställdes: 2013-12-24
  Min man dagligen kränker mig med elaka skämt kring min vikt,  intelligensförmåga såsom att jag kan inte klara mig utan honom, att jag är för snäll och dum och att jag vågar inte saker som honom. Han pekar på  att min förskiktighet är att jag är svag människa. När jag blir upphetsad med hans elaka skämt och komentarer säger jag också elaka saker  till honom i försvar som annars inte alls tänker på. Då blir Han hot full  och hotar mig att Han ska döda mig och att även om det kommer polis då ska Han vara i fängelse och komma ut medan jag ska vara i graven för evighet. Ibland det blir knuff men ingen mer när det gäller fysiskt.Jag är rädd  för att jag ska förlora barnen och mitt hem eftersom jag är i en utsatt  position men det är väldigt svårt att bevisa allt detta när jag inte har blåmärke. Mina föräldrar säger att allt är mitt fel att jag valde en  sådan person överhuvudtaget och allt måste jag lösa själv. Jag är utbildad Förskollärare och har ett fast jobb, jag har integrerat mig i  samhället men det här position är väldigt svårt att lösa eftersom min man är en väldigt listing person som vet att testa gränser men när det  går förlångt så brukar han lugna ner sig och detta onda krets pågår i årtal.Jag ville inte tidigare be om hjälp eftersom jag kände skämt och allting är mitt fel men nu känner jag att jag kan inte klara av längre mobbingen. Vad ska jag göra? Tack på förhand    

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att be om råd.

Du berättar att din man dagligen kränker dig med elaka och nedsättande kommentarer om ditt utseende och din personlighet. Han har också hotat att döda dig. Du undrar vad du ska göra. 

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor utsätts för mobbning, trakasserier och hotfulla uttalanden. Det är naturligt att man försöker försvara sig, som du har gjort. Det är vanligt att man står ut med kränkningar och hot i många år, men till slut kommer en gräns när man måste ta tag i saken, för sin egen skull. Det är stor risk att man blir helt nedbruten om man inte får hjälp. Det gäller också att hjälpa barnen som bevittnar att mamma hotas och trakasseras.

Lita nu på dig själv, jag anar att du är en stark och ansvarsfull mamma. Du har rätt att få samhällets stöttning i den här svåra situationen. Skulden och ansvaret för din mans hemska uppförande vilar helt på honom. Det han håller på med är straffbart och kan polisanmälas, om du vill. Du har all rätt att slippa hot och mobbning. Hans beteende mot dig måste stoppas. Jag föreslår att du söker stöd och råd hos närmaste kriscentrum för kvinnor eller kvinnojour. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Prata igenom din situation, bolla dina tankar och känslor, och fundera över framtiden. Du har också rätt att få stöd via socialtjänstens kvinnofridsanvariga (ekonomi, bostad, samtalsstöd).

Jag hoppas nu att du finner bra lösningar för dig och dina barn. Du har rätt till en positiv och kärleksfull framtid. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla