Hej Kvinnojouren

Fråga från: Bettan
,
50 år

Frågan ställdes: 2013-12-30
Efter 30 års äktenskap fattade jag äntligen att jag varit gift med en skitstövel. Jag har stått som en idiot vid hans sida i alla år. Han har gjort allt han vill, fått allt han vill och ändå aldrig varit nöjd. Det har varit fel på allt jag gjort, allt från hur jag vek tvätten, hur jag städade eller pratade. Jag har varit för tjock och för otränad och framför har jag haft för stor rumpa. Han har förälskat sig i hundratals kvinnor bakom min rygg. Varit otrogen och gått över alla gränser man kan tänka sig. Han har aldrig sett mina behov och aldrig någonsin låtit mig få det jag har bett om. Han ska bestämma allt och har tvingat mig på olika sätt att underkasta mig hans vilja. I dag har han en hög utbildning, tjänar mycket pengar, har en fritid och vänner, står som ägare på nästan allt, har pensionsfonder och hemliga konton. Jag har ingenting. Ingen utbildning, inget jobb, inga vänner, inga pengar och inget skyddsnät. Inget självförtroende och inget hopp om framtiden. Jag blev sjuk. Jag fick posttraumatisk stress syndrom och en utmattningsdepression. Hur tar jag mig härifrån? Hur kan jag ta mig härifrån? Jag kan inte jobba och jag har ingenting att sälja. Vad ska jag leva av? Hur kan jag ens få en lägenhet utan inkomst? Jag behöver en plan på något vis. Kan ni råda mig? Ålder: 50 år

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att hitta några förslag som du kan fundera på.

Kvinnojourens erfarenhet är att många kvinnor stannar i åratal hos egoistiska män. Vi hoppas på att männen ska förändras, att de ska börja tänka, men en dag förstår vi att någon förbättring aldrig kommer att ske. Många kvinnor blir helt nedbrutna av den psykiska misshandeln, och förmår inte ta sig loss från den destruktiva relationen.

Utifrån ditt mail anar jag att du tagit ett första steg mot din nya framtid. Det är starkt, du tänker helt rätt. Jag föreslår att du nu söker en eller flera förstående samtalspartner. Du kan ringa till din närmaste kvinnojour och prata om din situation, du kan var anonym, om du vill. Telefonnummer finns under ”Hitta en jour nära dig”. Våga berätta om hur du haft det i äktenskapet och be om stöttning av olika slag. Tveka inte heller att beställa tid hos en kurator på vårdcentralen, det kan kännas stärkande att ha en regelbunden samtalskontakt under en uppbrottsprocess.

Jag vet ju inte hur du har det, men många kvinnor som levt i sådana här relationer har mist sina gamla vänner, och har ingen att prata med. Fundera på om du har någon gammal eller ny vän som du har förtroende för, eller en anhörig. Tala om precis som det är, be om lite stöttning, tips på lämplig bostad eller som trevligt sällskap vid promenader.

Om din inkomst från försäkringskassan är låg har du rätt att söka försörjningsstöd hos socialtjänsten och bostadsbidrag hos försäkringskassan. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret att hjälpa dig förändra dina livsvillkor efter att ha utsatts för psykisk misshandel under så många år (ekonomi, bostad, samtalsstöd). Du har inget att skämmas över. Skulden och ansvaret för din jobbiga situation vilar helt på maken. Du kan gå med rak rygg. I din situation råder jag dig även att kontakta en advokat som kan hjälpa dig med ansökan om underhållsbidrag från maken och ev bodelning. Det är inte självklart att du efter 30 års äktenskap ska utsättas för ekonomisk otrygghet. Hör med kvinnojouren eller annan om tips på en rivig advokat.

Jag hoppas nu att din hälsa ska förbättras, en skilsmässa kan ibland vara en bra medicin. Det är vår erfarenhet. Många kvinnor får uppleva en ny vår, med arbete eller studier. Låt nu andra få vara ditt stöd. Du har många goda år framför dig. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla