Hej Kvinnojouren

Fråga från: Slukad av en narcississt
,
44

Frågan ställdes: 2013-12-30
Jag har sedan 7 månader tillbaka lycktas undkomma en relation med en narcissit. Mitt förhållande varade i ca 2,5 år och under den här tiden projicerade han mig med allt det dåliga..som han består av. Det sista 1,5 året var mitt värde devalverat och jag såg han hur han hatade mig genom hans ögon. Han var gjorde mig aldrig fysiskt illa (förutom ett tvångssexuellt övergrepp) utan allt var enbart psykiskt och under den sista tiden tillsammans med honom var jag väldigt psykiskt nere. Eftersom han är en karismatisk person utåt så tyckte många i bekantskapskretsen att det fanns en anledning för honom att göra det han gjorde mot mig..han är ju bara så trevlig...så jag bara teg och led...jag litade på mina vänder vilket man ska göra, men jag har förstått nu att min egen magkänsla är min räddare. Innerst inne är jag en stark kvinna med bra yrke och helt ekonomiskt oberoende...jag ställer mig frågan nästan dagligen hur f-n kunde jag vara så svag så jag hamnade här. Men de säger ju att de kvinnor de letar upp är inte de svaga utan de letar upp kvinnor som har överflöd av vissa egenskaper...jag är en väldigt generös och empatisk människa med hög moral och med en stor förmåga att känna skuld....och det visade sig att det var just den här egenskapen att jag kände skuld som skulle bli mitt fall. Vid uppbrottet som blev ett bråk och det var nog det sista försvar jag hade inom min kropp...det var det sista skriket som fick mig därifrån. Personen hade tre väldigt vackra barn som jag var väldigt fäst vid och som jag idag saknar allra mest. Jag har kontakt med dem via mail. Jag har gått i KBT terapi för att återfå min självkänsla som helt försvann och jag har varit på god väg att lyfta mig men bara för att falla tillbaka i det svarta hålet där hans nedvärderande ord ekar konstant. Min fråga är om KBT terapin på 10 ggr är tillräcklig eller jag måste ta till andra åtgärder för att jag en dag ska kunna gå fri från honom.?..för fri är jag inte än. Är det bättre med vanliga samtalspersoner eller vad krävs för att komma loss ur en narcissist klor? Ålder: 44

Svar

Hej!

Skönt att du lyckades separera från den här mannen som skadat dig med sina kränkningar. Bra att du provat KBT-terapi för att återfå självkänslan. Nu undrar du om du ska fortsätta med KBT-terapin eller vidta andra åtgärder för att komma loss ur mannens klor.

Kvinnojourens erfarenhet är att det kan ta ett bra tag innan man lyckats läka från ett förtryckande förhållande. En sådan relation brukar vanligtvis innehålla både kärleksfullhet och kränkningar. De ständiga växlingarna mellan värme och kyla och den ständiga anpassningen till den som bestämmer, anses ge känslomässiga bindningar, som kan vara svåra att bryta. Kvinnojourens erfarenhet är att psykisk misshandel kan ge svårläkta skador, som kan påverka både kropp och själ negativt under lång tid.

Många kvinnor, men inte alla, behöver bearbeta de kränkande, skrämmande och smärtsamma minnen man har av psykisk misshandel och sexuella övergrepp.  Du får fundera på om du vid KBT-behandlingen bearbetar övergreppen som din förra relation utsatte dig för. Om du gör det, tycker jag att du kan fortsätta.

Annars rekommenderar jag samtalsstöd via kvinnojouren eller kriscentrum för kvinnor. De vet vad det handlar om. Telefonnummer finns under ”Hitta en jour nära dig”. Många kommuner har också särskilda gruppsamtal för kvinnor med erfarenhet av misshandel och förtryck i hemmet. Se din kommuns hemsida, sök under ”våld i nära relation” eller liknande. Kvinnofridslinjen 020-505050 kan också ge dig tips och råd.

För att släppa tankarna på honom hoppas jag att du försöker träffa vänner och bekanta, för utflykter, bio och andra trevliga aktiviteter.

Jag hoppas nu att du finner passande samtalspartner. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla