Hej Kvinnojouren

Fråga från: I.
,
36

Frågan ställdes: 2014-01-11
Hej.... min man är alkoholist...han slår inte fysiskt men använder mentalt våld.jag vet inte vart ska jag vända mig...jag har två barn 17 år tjej och 13 år kille.dem är inte hans barn.jag har skickat anmällan för skilsmässan men just nu har jag inte vart att flytta.när han är full han är agressiv och paranoisk, kommer själv på saker som han själv börjar att tro på...han skriker på mig hela tiden ibland hela natten.mest skrämmigast är att han skriker på min son och kallar honom idiot, hotar att han ska göra honom illa när jag åker till jobbet...jag har tusentals hotande sms och flera samtal som jag har skrivit in med hot om att han ska ta allt ifrån oss, och han ska göra så att jag förlorar barn...jag är inte svensk, men bor här i nio år...kom hit pga min ex från mitt hemland som va våldsamt mot oss och slog mig och mina barn...vi hade skyddade uppgifter här i början...nu mina barn är sömnlösa konstant, fast dem behöver gå till skolan...jag själv är tvungen att jobba utan sömn...på sistone är vi tvungna att åka till min syster till hennes lilla lägenhet för att han hotar...barn låser deras dörrerna hela tiden att han ska inte komma in och skrika eller slå sönder deras saker....jag vet inte ens om mentalt våld är straffbar och vad det omfattar....jag kan inte längre leva utan sömn och utsatta barn på samma sak! Vad ska jag göra??? Vart ska jag vända mig??? Har ingen familj här utan min syster....      

Svar

Hej, klokt att du vänder dig utåt för att söka stöd. Du berättar att din man är alkoholist och att han utsätter dig och barnen för psykisk misshandel, skriker och skräms. Dessutom hotar han att göra ditt barn illa och slår sönder barnens saker. Det är straffbart och kan polisanmälas om du vill.

Utifrån ditt mail kan jag förstå att du vill skiljas. Du tänker helt rätt. Du och barnen ska kunna sova på nätterna och ha det bra. Din man har stora problem med sig själv och han har ett eget ansvar för att söka hjälp för dem. En svårighet är att du inte vet vart du ska flytta. Eftersom hemmet är otryggt både för dig och barnen har du rätt att få hjälp av socialtjänsten att ändra på livssituationen (ekonomi, nytt boende, ev skyddat boende, samtalsstöd). Jag föreslår att du vänder dig till Kriscentrum för kvinnor eller en kvinnojour, du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. För kvinnojouren kan du berätta om din svåra situation och dina tankar om framtiden. Jag anar att det kan vara svårt att hitta en ny bostad. Det är kanske lättare att hitta en mindre lägenhet till mannen. Ev kan kvinnojouren finnas vid din sida vid besök hos socialtjänsten. Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 om du vill tala om din situation. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd.

Starkt av dig att du nu tar de första stegen mot en positiv framtid. Det finns gott hopp om att allt ska gå bra. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla