Hej Kvinnojouren

Fråga från: Hilda

Frågan ställdes: 2014-01-13
Hej! Jag håller på att bli sinnessjuk. Jag har levt med en man i 6 år som är en mästare på att manipulera. Han kan sätta ögonen i mej på ett sätt som skrämmer mej. Allting är mitt fel . Han har en anställd som han skriker på, kallar olika öknamn. Denna personen har blivit ett nervvvrak. Alla nya människor som han träffar får ett öknamn som alltid är lite taskigt. Jag blir knäpp, han kan vara så snäll och go och göra allt för mej. I nästa stund så gör han något som skadar och sårar mej så att det gör ont i magen. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner att jag skulle vilja skada mej själv, så jag är rädd. Min ena dotter bor utomlands. Jag har inte träffat henne sen november förra året. Hon var hemma nyligen i 10 dagar. Andra dagen som hon var hemma blev han förbannad på henne för att han missuppfattade något som hon sa. Hon förklarade tydligt att hon menade det hon sa för att vara snäll mot honom. Detta hände i bilen. När vi kom hem så satte han ögonen i mej och blev förbannad för att han blev behandlad på det sättet. Sen var livet igång mellan min dotter och honom. Då sa jag till honom att jag inte ville ha med honom mer att göra. Nu bor han halvt om halvt hos mej igen. Han är en person som jag både älskar och hatar. Jag är så förvirrad. Vet inte vad jag ska göra. Kram

Svar

Hej!

Klokt att du vänder dig utåt för att söka stöd. Starkt att du sa ifrån när han bar sig illa åt mot din dotter. Du berättar att mannen är en mästare på att manipulera, han skrämmer dig, skyller allt fel på dig och sårar dig. Du vet inte vad du ska göra.

Inte konstigt att du känner dig förvirrad av den här mannens beteende, det verkar som att du är utsatt för psykisk misshandel. Det är ett uruselt beteende, det är inte något som du behöver acceptera, det är helt fel. Utifrån ditt mail förstår jag att han har bra sidor också, och det kan vara det som gör att du hoppas gång på gång och låter honom bo hos dig igen. Sådana här killar brukar också vara väldigt envisa och lovar gång på gång att de ska ändra sig. Men tyvärr blir det ofta värre och värre.

Kvinnojourens erfarenhet är att sådana här män som manipulerar och växlar mellan värme och kyla brukar fortsätta med sina dåliga vanor, år efter år. De brukar inte ändra sig. Många kvinnor blir helt nedbrutna, om de stannar. Du får fundera på om du vill stanna i en sådan här relation eller om du vill ha ett slut. I och med att du mår dåligt och får ont i magen av hans uppförande, ser jag allvarligt på din situation. Jag hoppas nu att du söker dig vidare till stöd där du bor.

Jag rekommenderar dig att ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd. Du kan vara anonym om du vill och samtalen är kostnadsfria. Du kan även vända dig till din närmaste kvinnojour och prata om din relation. Jag tror att du kommer underfund med vad du ska göra när du får bolla dina tankar med personer som vet vad det handlar om. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Tveka inte heller att beställa tid hos en kurator på vårdcentralen, det kan vara stärkande under en jobbig tid.

Jag hoppas nu att du hittar bra samtalspartner och lämpliga lösningar. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla