Hej Kvinnojouren

Fråga från: min signatur
,
22

Frågan ställdes: 2014-01-23
Hej! Jo, jag har bestämt mig för att försöka lämna min man nu då jag har insett att jag hellre dör på vägen till frihet, än att fortsätta leva i ett hem där våld och misshandel har blivit en vardag. Problemet är min man. Han mår psykiskt dåligt sedan 3 år tillbaka pga flera olika orsaker, och det har gått ut över mig och barnen. Vi är gifta sedan 4 år tillbaka, och vi har delad vårdnad om våra 2 barn. Har har inga vänner kvar efter en sträng relation med min man, så jag har ingen hjälp utifrån. Jag är väldigt rädd för den kommande dagen då jag ska säga att jag vill lämna honom, och ännu mer rädd för hans kommande reaktion. Jag har försökt lämna honom ett flertal gånger innan, men pga hot och rädsla så har det inte blivit av. Han blev tvångsinlagd på psyk senaste gången jag fösökte bryta mig loss, men därifrån fick jag hot via internet och telefon, så inte ens den gången lyckadess jag. Nu vill jag försöka en sista gång, och följa min dröm om att kanske få må bra igen. Är det mycket negativt att vi bor utomlands just nu? Finns det någon jag kan vända mig till? Han säger att han ska ta barnen från mig ifall jag fösöker lämna honom, kan han det? Jag är rädd för att hamna på gatan med mina barn utan varken pengar eller någonstans att bo. Ålder: 22

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Du skriver att du har bestämt dig för att försöka lämna din man som utsätter dig för våld. Du berättar att du är rädd för din mans kommande reaktion, han säger att han ska ta barnen ifrån dig om du lämnar honom.

Du frågar om det är negativt att ni bor utomlands just nu. Det är svårt för mig att svara på eftersom jag inte vet i vilket land ni bor. I flera länder finns det kvinnojourer precis som i Sverige, och det är i första hand dit jag skulle rekommendera dig att vända dig för att få rådgivning. Du skulle också kunna ringa Kvinnofridslinjen i Sverige: 020 50 50 50 för rådgivning. Där svarar professionella kuratorer dygnet runt och du kan vara anonym.

Du kan också vända dig direkt till polisen i det land där du bor. I alla länder är våld i nära relationer dock inget brott. Du skulle kunna ringa polisen anonymt och höra dig för hur de kan hjälpa dig om du är osäker.

I sista hand vill jag rekommendera dig att vända dig till den svenska ambassaden.

Jag tror att det är jätteviktigt att du kommer från den här mannen. Det beteendet du beskriver är helt oacceptabelt och varken du eller dina barn ska tolerera våldet. Du förtjänar en relation som präglas av kärlek, omsorg och respekt.

Om du har familj, vänner, grannar, kollegor eller liknande kvar i Sverige, tveka inte att söka stöd hos dem!

Om du kommer på någon i ditt nuvarande land som skulle kunna hjälpa dig, tveka inte att söka stöd där heller.

När jag läser ditt mejl tänker jag att du behöver skyddas från din man vid en separation. Du ska inte behöva känna dig rädd. Jag vill varmt råda dig att höra dig för vilket polisiärt skydd du kan få, och vända dig till svenska ambassaden.

Du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,
Stephanie