Hej Kvinnojouren

Fråga från: Sophie
,
32

Frågan ställdes: 2014-01-28
Jag har levt i ett våldsamt förhållande i snart 2 år. Vi bråkar ofta och det slutar många gånger med slag, förnedring och att mina saker blir sönderkastade. Jag får alltid höra att jag är värdelös och att jag inte har riktiga vänner. Mitt jobb är dåligt anl min sambo och om jag inte skaffar ett annat kommer vi göra slut. Det är enligt honom alltid mitt fel att han slår mig. För om jag inte agerar så blir inte han arg etc Det är alltid mitt fel hur än vi vrider och vänder på det. Jag är en feg liten värdelös människa i hans ögon, och han säger ofta hur illa alla tycker om mig. Han visar ibland ångest men aldrig så pass att han tar på sig sin roll och står för att han slagit mig och förstört minan saker. Jag går sakta men säkert sönder. Då vi bor tillsammans och lägenheten är från början hans, så ber han mig alltid att flytta och släpar mig i armar och ben och ibland hår genom lägenheten. Kort och gott så blir jag knäckt över att alltid få höra vilken idiot, äcklig person. Ålder: 32

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Vad bra att du skriver till oss. Såhär kan du ju inte fortsätta ha det.

När jag läser ditt mejl förstår jag att du blir utsatt för allvarligt våld och allvarliga kränkningar. Ingen människa förtjänar att bli slagen, kränkt och nedvärderad. Jag tänker att du förtjänar en kärleksfull relation som präglas av omsorg och respekt för varandra. Det beteende som du beskriver är helt oacceptabelt och även straffbart. Jag tänker att det är viktigt att du vet att du har all rätt att polisanmäla din partner. Han verkar ha något slags problem.

Vår erfarenhet av att möta kvinnor i destruktiva relationer är att de ofta känner sig knäckta och trasiga som du beskriver. Det är en vanlig konsekvens av att bli behandlad illa av sin partner.
Jag vill varmt rekommendera dig att vända dig till en kvinnojour. Du kan söka efter din närmaste kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Där kan du få samtal, stöd och rådgivning. Om du vill polisanmäla din partner, kan de hjälpa dig med det också. Du kan också få skydd genom skyddat boende.  

Du kan också ringa Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50. Där lyssnar professionella kuratorer dygnet unt och du kan vara anonym.

Jag vill också varmt råda dig att söka stöd hos familj, vänner, kollegor, grannar eller andra som du har runt dig. En del människor kan oväntat vara fantastiska i svåra situationer, om man bara vågar sträcka ut en hand.

Många kvinnor med liknande erfarenheter som du upplever att de får mycket hjälp och stöd hos en kurator eller psykolog. Du kan vända dig till din vårdcentral för detta.

Till sist vill jag säga: du är inte äcklig. Du är ingen idiot. Det är inte ditt fel. Du visar på en enorm styrka bara genom att skriva detta mejl.

Det finns hjälp att få. Jag hoppas nu att du ska hitta en bra samtalskontakt. Du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,
Stephanie