Hej Kvinnojouren

Fråga från: Sonja

Frågan ställdes: 2014-02-10
Vad Menas med skyddad boende? Hur bor man? Hur funkar det? Tänk om jag inte har tillräckligt med pengar? Kan man få ha en kompis över som också kan sova över för trygghet. Har så många frågor om det.

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Med skyddat boende menas ett tillfälligt boende på en kvinnojour. Det ser olika ut från kvinnojour till kvinnojour, men det är ofta ett boende som man kan få dela med andra utsatta kvinnor. Oftast har man egna sovrum, men delar kök och toalett. Det skyddade boendet har hemlig adress som endast kvinnojourens personal och ibland andra myndigheter vet om.  När man bor på kvinnojourens skyddade boende upprättas en kontakt med socialtjänsten. Det är nämligen socialtjänsten som skriver ett beslut på att kvinnan får bo där. Det är också socialtjänsten som betalar dygnstaxan för det skyddade boendet. Andra kostnader, som mat, står kvinnan själv för, om det inte finns ett beslut från socialtjänsten om ekonomiskt bistånd. Om du inte skulle ha tillräckligt med pengar, är det alltså socialtjänsten som du ansöker om försörjningsstöd hos. Det kan kvinnojouren hjälpa dig med.

Eftersom adressen till det skyddade boendet är hemligt, får kvinnorna skriva på ett kontrakt om tystnadslöfte, att de inte får röja var boendet finns. Det innebär också att man inte får visa sina vänner var boendet finns.

Under tiden på det skyddade boendet får man hjälp av kvinnojouren och socialtjänsten att planera hur tiden efter det skyddade boendet ska se ut. Om man polisanmäler kan man också få hjälp av polisen, till exempel att söka om kontaktförbud.

För att man ska vara fortsatt skyddad efter tiden på det skyddade boendet, kan man hos Skatteverket bli beviljad till exempel kvarskrivning eller skyddade personuppgifter.

Tanken med skyddat boende är att kvinnan ska vara skyddad och säker, tills det finns en plan för hur kvinnan ska bo i eget boende utan att kunna bli hittad av sin före detta.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor. Annars får du skriva igen.

Bästa hälsningar,
Stephanie

Kategori: Övriga frågor
Taggar: skyddat boende