Hej Kvinnojouren

Fråga från: Lilu

Frågan ställdes: 2014-02-08
Hej, lever i en psykisk instabil miljö där både jag och mina barn drabbas då vårt liv enbart levs efter min sambos humör. Han har både en psykopatisk och adhd diagnos som jag verkligen har tagit hänsyn till i form att jag i stort sett gör allt härhemma. Stressar med lämningar, hämtningar, middagsbestyr, städning, tvättning mm. Jag vet att jag och barnen skulle få så mycket lugnare i vårt liv utan honom samt att jag som mamma skulle bli bättre då jag inte skulle ha ngn vid min sida som tar så mycket energi från mig.Till saken hör att jag står på alla onödiga lån vi tagit på oss och min ekonomi skulle inte gå ihop innan jag fått till en adressändring på honom vilket skulle kunna ta  tid då han inte kommer ha någonstans att vi och så länge han bor hos mig, får jag varken bostadsbidrag el underhåll. Han kommer ej ge mig detta  underhåll och lär inte hjälpa till med våra gemensamma lån vilket sätter mig i en ekonomiskt utsatthet och det är nog den största orsak till  att jag inte vågar ta steget fullt ut.Sen vet jag ärligt inte hur han skulle ta det när jag ber han flytta. Senast förra veckan kom vi hem efter jobb och skola och han var fungerar och slagit sönder en taklampa. Jag vill börja leva igen och just nu går det bara ut på att ta hand om barn hem och honom utifrån hans behov. Finns det någonstans man han söka ekonomisk hjälp tills man kommit in i systemet och som jag som inte har några närstående i denna stad och jobbar sent en dag i veckan. Kan man söka hjälp om pappan ej vill hjälpa till att vara med dina barn ??Jag mår så psykiskt dåligt och känner inte igen mig själv. Jag brukar vara stark och inte ta skit av ngn men han får mig att bli ett nervvrak som inte kan njuta av mitt liv med mina underbara barn.    

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att hitta stöd i din svåra situation. Du berättar att du lever i en instabil psykisk miljö på grund av sambons diagnoser. Du har tagit på dig allt arbete med barnen plus matlagning, tvätt och städning, för att få det lugnare med sambon. Du skulle vilja separera men har funderingar angående lån och om hur du skulle klara ekonomin vid en eventuell separation. Dessutom anar du att han kan bli våldsam, han slog sönder en lampa förra veckan. Du undrar om det finns någonstans som man kan söka ekonomisk hjälp. Du frågar också om du kan söka hjälp om pappan inte vill vara med sina barn.

Utifrån ditt mail kan jag förstå att du har kämpat under lång tid för att få relationen att fungera bra. Det är inte konstigt att du känner dig stressad och mår psykiskt dåligt när sambon tar så mycket energi från dig, samtidigt som du gör allt familjearbete för att vardagen ska fungera. Jag tycker att du är på rätt väg när du nu tar tag i din situation. Utmärkt. Du har rätt att tänka på dig själv och barnen och din egen hälsa. Jobbigt för sambon med sin adhd-diagnos, men han är vuxen och har eget ansvar att söka hjälp för sina problem. Skulden och ansvaret för hans dåliga humör vilar helt på hans sida.

Jag föreslår att du vänder dig till Kriscentrum för kvinnor eller annan kvinnojour för att prata om din relation och om vilka möjligheter du har att få hjälp vid en separation. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Om mannen skulle bli våldsam innan separationen är genomförd kan kvinnojouren erbjuda akut boende. När kvinnan vill behålla den gemensamma lägenheten brukar det gå smidigast om mannen får hjälp att hitta någonstans att bo. En idé om det tar lång tid att få ett eget boende, är att försöka få tips om ett tillfälligt boende av mannens nätverk, som föräldrar, syskon, vänner, arbetskamrater etc.  

Du har rätt att få ekonomiskt stöd av socialtjänsten för att kunna förändra din och barnens utsatta situation. Men socialtjänsten betalar inga privata lån, så man får istället diskutera med långivarna om att få lägre ränta och längre betalningstid till exempel. Detta kan du få hjälp med hos kommunens budgetrådgivning. Kvinnojourens erfarenhet är att det mesta brukar ordna sig till det bästa bara man väl bestämmer sig för en förändring.

Om det efter en separation visar sig att pappan inte vill vara med sina barn, får mamman ta hand om dem själv. En del pappor separerar från sina barn när de separerar från sin partner. Skulle det vara så att barnen behöver extra stöd, får du söka stöd hos socialtjänsten.

Jag hoppas nu att du får bra hjälp och råd via kvinnojouren. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla