Hej Kvinnojouren

Fråga från: Maria
,
42

Frågan ställdes: 2014-03-08
Hej! Min sambo vill separera. Vi har två barn tillsammans som är i förskoleåldern. För tre år sedan flyttade vi till ett radhus, som skrevs på honom. Jag var arbetslös då, men jobbar nu halvtid. Han vill att jag ska flytta till nån lägenhet och själv behålla bostadsrätten, utan nån regelrätt bodelning. Till saken hör att jag vet att han har en annan kvinna som han vill flytta ihop med. Men han vet inte att jag vet. Jag håller masken tills jag vet hur jag ska gå vidare, Kan jag begära att huset säljs? Skulle inte kunna finansiera det ensam, men han vill inte sälja, En annan stor fråga är barnens boende. Den minsta som är 4 drar sig undan pappa väldigt ofta och jag tror inte hon skulle må bra av 50/50 boende, även fast han vill ha det så för sin egen skull, Behöver man bevisa art barnet inte mår bra för att kunna få ha dem en större del av tiden eller hur funkar det? och en sista fråga... Är det klokt att vänta med att konfrontera honom tills man kommer till tingsrättsförhandlingarna? Är orolig över hur han kan komma att reagera och då har man ingenstans att ta vägen. Mvh Maria    

Svar

Hej!

Bra att du vänder dig utåt för att söka råd. Du har frågor angående bostadsrätt och bodelning och om barnens boende.

Det är vanligt att bodelningsproblem uppkommer vid en separation. Många som står skrivna för bostaden, gör vad de kan för att slippa genomföra en bodelning. Eftersom ni som sambor skaffade bostadsrätten för gemensamt boende kan sambolagen gälla. Då kan den som äger bostaden bli skyldig att ge ekonomisk ersättning till den som flyttar. Sök information om sambolagen via Internet. För att du ska bli stark och kunnig när det gäller dina juridiska rättigheter föreslår jag att du kontaktar kvinnojourernas juristjourer. Du får gratis råd. Du når Juristjouren inom Kvinnojouren Ada i Göteborg på telefonnummer 031-13 35 96. Frågor kan också ställas via mail på juridikjouren@kvinnojouren-ada.nu. Juristjouren Alla kvinnors hus i Stockholm har telefonnummer 08-644 09 20, kl 18-21, onsdag och söndag. De som svarar är juridikstuderande och har genomgått kvinnojoursutbildning. Juristjouren Umeå kvinnojour har telefonnummer 090-77 97 00 telefonjour kl  18-21, tisdag. Det kan ibland vara lönsamt att anlita en jurist. Om du vill göra det kan du höra med din närmaste kvinnojour, de kan ha tips om en bra advokat.

Numera är det vanligt att barnen växlar boende mellan sina föräldrar. Vid en domstolstvist angående barnens boende är det vanligt att en barnutredning görs av socialtjänsten. De ska då ta reda på vem av föräldrarna som kan tillfredsställa barnens behov bäst. Du får fundera på om 4-åringen skulle fara riktigt illa vid växelvis boende, och i så fall driva din fråga med hjälp av en familjerättsadvokat. Du kan läsa mer om vårdnad, boende och umgänge på www.socsamratt.se och www.bo.se.

Ja, det kan vara klokt att vänta med konfrontation. Det är en fördel för dig att du anar hans planer. Utifrån ditt mail kan jag förstå att du är beredd på en separation och att han troligen vill bo kvar i radhuset. Jag rekommenderar att du planerar för egen del, leta efter en passande bostadsrätt eller lägenhet, prata med banken om möjlighet till lån och fundera på möjligheterna att öka din arbetstid. Att separera kan vara en jobbig och ledsam process, fundera på om du har människor i din närhet som du har förtroende för, det kan vara stärkande att ha någon att tala med under en svår tid.

Hoppas nu att du får bra juridiska råd. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla