Hej Kvinnojouren

Fråga från: Snart på väg
,
51

Frågan ställdes: 2014-03-25
Hej. Vi har kommit överens om att skiljas. Allt är lugnt just nu. Han är jättesnäll, kramas och pussas. Igår hade vi ett samtal där han övertygade mig om att jag överreagerar och i själva verket är den som är aggressiv. Han påstår att jag slagit honom. Det var en gång när han gav mig en örfil, jag gav honom en, han gav mig en till och brottade ner mig på golvet och höll fast mig så att jag fick svårt att andas. Han har tagit strypgrepp på mig, slagit mig med ett bälte, våldtagit mig, hånat och förolämpat. Inför barnen har han tagit tag i håret och tryckt upp mig mot väggen. Nu säger han att jag manipulerar och ljuger och aldrig kommer kunna umgås med folk för att jag är så falsk. Jag börjar nästan tro på honom, då han är väldigt övertygande. Utåt är han charmig och får folk att tro att han är världens snällaste. Har han rätt? Är det jag som överdriver? Tror inte det, men jag blir tokig av att gå här och fundera. Jag ältar det han sagt och övertygar mig om att jag har fel. Gör de så, de här männen? Får de en att tvivla på sig själv? Ålder: 51

Svar

 

Hej!

Tack för ditt mejl. Du berättar att du och din partner ska skiljas. Utåt sett är han charmig, men mot dig har han slagit, våldtagit, hånat och förolämpat. Nu säger han att du manipulerar och inte kommer kunna umgås med folk för att du är falsk, och du börjar nästan tro honom. Du undrar om han har rätt, eller om sådana män kan få en att tvivla på sig själv.

Tyvärr är det väldigt vanligt bland kvinnor som lever i våldsamma relationer att de till slut börjar tvivla på sig själva, ifrågasätta sig själva. Män som har liknande beteende som din partner, är ofta charmiga utåt och snälla mot andra. Utifrån vad du beskriver så förstår jag att din partner har utsatt dig för helt oacceptabla men också olagliga handlingar. Jag tänker att det är viktigt att du vet, att om du vill, så har du rätt att polisanmäla honom. Du kan få hjälp av en kvinnojour. Du kan söka efter din närmaste kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Där jobbar människor med erfarenhet av att möta kvinnor som levt i liknande relationer som du, och de kan erbjuda dig stöd, samtal och rådgivning. Du kan också få hjälp med skyddat boende. Det är alltid vår rekommendation att kvinnan befinner sig i skyddat boende vid polisanmälan, för att man ska vara trygg.

Som jag förstår det så överdriver du inte alls, och han har inte rätt. Det är vanligt att män med liknande problem är duktiga på att nedvärdera, trycka ner, så att kvinnan till slut förlorar sin egen tilltro till sig själv. Dessa funderingar du bär på, är något som en kvinnojour kan hjälpa dig mycket med. Jag kan också varmt rekommendera dig att ringa Kvinnofridslinjen för rådgivning: 020 50 50 50. Där lyssnar kuratorer dygnet runt och du kan vara anonym.

Jag tror att det är jätteviktigt både för din egen skull och dina barns skull att du kommer bort från den här mannen. Du förtjänar en respektfull, kärleksfull och omsorgsfull relation.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor och några råd på vägen. Du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,

Stephanie