Hej Kvinnojouren

Fråga från: Fast i ett destruktivt förhållande
,
20

Frågan ställdes: 2014-03-19
Hej ! Jag är en 20 årig tjej som tvingades gifta sig med en man ifrån Turkiet när Jag var 18 utav min egna familj. Mannen blev jag först kär i början men ville aldrig gifta mig. Min man som det heter har misshandlat mig både psykiskt och fysiskt . Jag trodde att jag var en stark och smart tjej . Vi har bott ihop i snart 2 år jag har gått till polisen 2 gånger och anmält honom. Sedan har jag tyvärr valt att ej medverka. Han får mig att känna mig bunden till honom för att min familj stöttar mig inte överhuvudtaget . Den dagen jag lämna honom hade jag ingenstans att bo utan jag gick tillbaka och tog emot smällarna tills jag blödde om näsan . Så fort han ser att han skadar mig så ska han sköta om mig. Han tvingar mig att ge mig mina sparpengar som jag en gång i tiden sparade för min läkardröm. Inte nog så söker han lån i mitt namn. Jag har ingen frihet alls. Dessutom nervärderas jag med ord som Hora, vad ful du är, tro inte att du kommer bli något. I 3.5 år nu har jag stått ut genom att intala mig om att jag kanske förtjänar detta är det här mitt öde ? Ska jag vara ärlig så orkar jag inte mer. Mitt gamla jag är dött men jag vill bli fri. Idag har jag tack och lov jobb så ekonomiskt har jag inga bekymmer. Utan jag är fast med honom i boendet. Förlåt om jag skrev mycket , men min egentliga fråga är vart ska jag vända mig för boende ? Vill bara bli fri det är allt jag begär i detta liv. Ålder: 20

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Du skriver att du tvingades att gifta dig med en man från Turkiet när du var 18, och att han har misshandlat dig både psykiskt och fysiskt. Du har vid två tidigare tillfället polisanmält honom, men sedan inte medverkat i utredningen. Du gick tillbaka till honom eftersom du inte upplever att din familj stöttar dig.

Det verkar som att du befinner dig i en svår situation. Utifrån vad du berättar så förstår jag att din man utsätter dig för både oacceptabla och olagliga handlingar, och att han dessutom kallar dig nedvärderande saker. Du skriver att du har intalat dig själv att du kanske förtjänar hans beteende, att det här är ditt öde.

Det finns ingen människa någonsin som förtjänar att bli behandlad på det sätt du beskriver. Din man verkar ha något slags problem. Du förtjänar en relation som du själv har valt, och som präglas av respekt, kärlek och omsorg.
Det är positivt att du vill bli fri, och att du inte har några ekonomiska bekymmer. Jag vill rekommendera dig att kontakta en kvinnojour, du kan söka efter din närmaste kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Där kan du få stöd, samtal och rådgivning. De kan också hjälpa dig med skyddat boende. Det innebär ett tillfälligt hemligt boende där din man inte kan hitta dig. Sedan får du hjälp av både kvinnojour och socialtjänst att hitta ett eget boende, och att kunna starta ett nytt liv.

Om du vill, kan du vända dig direkt till socialtjänsten i din kommun. De har det yttersta ansvaret för att kvinnor inte far illa. Om du vill ha rådgivning på telefon kan du också ringa Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50. Där svarar kuratorer dygnet runt och du kan vara anonym.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och några råd på vägen. Du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,

Stephanie