Hej Kvinnojouren

Fråga från: Mia

Frågan ställdes: 2014-03-20
Träffat en man för nga månader sedan som det var väldigt bra med. Han kallade mig prinsessa o behandlade mig som en. När han träffade en annan tjej o inte kunde välja me oss avslutade jag vår relation. För en månad sedan hörde han av sig och ville ha mig tillbaka. Vi sågs för prata ut om allt och jag förstod att han skulle fria till mig så jag sa att jag redan träffat någon annan och att jag var förlovad. Sedan dess har han blivit väldigt intensiv i sin kontakt med mig. När han blivit arg har han skyllt på mig för att jag gjorde honom arg, han tycker om när jag gråter för då känner han sig stark och kallat mig lögnare och onormal. Jag vill inte träffa honom mer men känner att ju tydligare och rakare jag är ju mer vill han ha mig och ses. Han har aldrig rört mig fysiskt, det är mer att han är psykiskt instabil och manipulerande. Han är kriminell och suttit inne. Jag jobbar sent så känner mig inte helt trygg med att gå hem från jobbet. Jag kan även känna mig iakttagen i min lägenhet på kvällen. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till honom för att få honom att lämna mig ifred. Tacksam för råd och strategier.

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Jag vill rekommendera dig att rådfråga polisen. Du kan ringa anonymt till 114 14 och höra dig för hur de kan hjälpa dig. Du ska naturligtvis inte behöva känna dig otrygg eller iakttagen. Jag tänker att du redan har varit rak och tydlig mot honom, och att du nu kanske ska försöka att inte svara alls. Om han inte låter dig vara så har du rätt att polisanmäla honom.

Ett ytterligare tips för att känna dig säkrare när du går hem på kvällen är att skaffa dig ett överfallslarm, det kan köpas exempelvis på Clas Ohlson.

Du skulle också kunna ringa Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50 för att få rådgivning via telefon. Där lyssnar kuratorer dygnet runt och du kan vara anonym.

Bästa hälsningar,
Stephanie