Hej Kvinnojouren

Fråga från: A.sg
,
58

Frågan ställdes: 2014-03-27
Hej! Jag har gått och blivit jätteorolig å en kompis vägnar. Kompisen gifte sig för lite drygt år sedan med en snubbe som visade sig vara ett monster. Hon blir så illa slagen att hon inte kan sköta sitt arbete. Nu har idioten satt igång att skicka hotbrev till mig också för att han har fått för sig att jag har ihop det med hustrun. Hotbreven finns kvar och är väldokumenterade. Jag är rädd för att min kompis kan se självmord som enda utvägen. Ska jag gå till polisen med hotbreven? Jag står handfallen. Hon är skör och törs inte sätta emot. Anders Ålder: 58

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Vad fint att du bryr dig om och vill hjälpa din vän. Det låter som att din vän har hamnat i en väldigt farlig relation. Det är allvarligt att nu även du har blivit utsatt, och mottagit hotbrev. Jag vill råda dig att polisanmäla. Jag tror att du skulle kunna få mycket hjälp via en kvinnojour, som även anhöriga kan vända sig till och få rådgivning. Du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. De kan hjälpa dig med polisanmälan, om du önskar det.

Det låter även som att din vän är i stort behov av hjälp och skydd. Som vän eller anhörig är oftast det bästa man kan göra att visa sitt stöd, erbjuda sin hjälp. Du skulle till exempel kunna ge henne numret till kvinnojouren som kan erbjuda skyddat boende. På plats i det skyddade boendet kan hon också få hjälp i kontakten med polisen. Det är alltid vår rekommendation att kvinnan befinner sig i skyddat boende vid tillfället för polisanmälan, för att hon ska vara skyddad och känna sig trygg.

Om det är möjligt, skulle du också kunna ta med henne till vårdcentralen där hon kan få sina skador dokumenterade. Det är bra bevis om hon framöver beslutar sig för att lämna sin man och polisanmäla.

I slutändan är det din vän som måste ta beslutet att lämna sin man. Det beslutet kan ibland behöva mogna. Om du förser henne med kontaktuppgifter till kvinnojouren kommer det säkert vara till stor hjälp för henne den dagen hon bestämmer sig. Du kan också lämna numret till Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50. Där lyssnar kuratorer dygnet runt och man kan vara anonym, även du som vän kan få rådgivning. Det går även bra att ringa polisen anonymt, om man först vill höra sig för på vilket sätt de kan hjälpa till. När du märker att hon blir utsatt för våld kan även du ringa och polisanmäla en pågående misshandel. Du kan vara anonym.

Jag hoppas nu att du fick svar på din fråga. Du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,

Stephanie