Hej Kvinnojouren

Fråga från: knäckt

Frågan ställdes: 2014-04-25
Hej. Jag känner att jag måste skriva av mig, för jag har börjat tvivla på "rätt och fel". Min man klagar på ALLT jag gör. Han ska jämt skrika att jag är si och så. Dålig på att laga mat (vilket jag inte tycker stämmer) , dålig på att städa , han skäller ut mig inför folk utomhus, han kallar mig för väldigt sårande saker osv .. han är enormt svartsjuk över mina tjejkompisar till och med min familj. Många gånger när jag får nog och försöker försvara mig själv blir han ännu mer våldsam och jag blir den som det är FEL på. Är dessutom gravid och tröttare än vanligt och även detta stör honom så enormt. När jag sedan föreslår att vi går skilda vägar så blir han galen. Sen återvänder han efter en stund som "normal" igen och då kommer han och vill krama mig och vara "gullig" och förväntar sig samma sak av mig. Men jag börjar bli mer och mer ledsen och känner mig så värdelös. Är så knäckt. Jag kommer dessutom från liknande situationer som barn. Hittar ingen kraft och börjar tro att det faktist är jag som är konstig. Kände att jag var tvungen att skriva av mig. Vad i hela friden bör jag göra? /Knäckt.

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Du skriver att din man bland annat klagar på allt du gör, skriker på dig, skäller ut dig offentligt, är svartsjuk och att du har börjat tvivla på dig själv och funderar på om det är du som är konstig. Jag förstår av ditt mejl att din man verkar ha något slags problem. Hans beteende är väldigt kränkande och nedvärderande mot dig. Det är helt oacceptabelt att bete sig som han gör. En vanlig konsekvens av att leva i en destruktiv och våldsam relation är att börja tvivla på sig själv. Många kvinnor i liknande situationer som du beskriver det likadant, att de börjar tro att det faktiskt är fel på dem själva. Men det kan aldrig bli ditt fel eller ditt ansvar. Det är din man som har problem.

Du förtjänar en relation som präglas av respekt, kärlek och omsorg. Både du och ditt kommande barn. Jag tänker att det är viktigt att du skyddar både dig själv och ditt barn från den här mannens beteende. Det är inte en sund miljö för varken dig eller barnet.

Jag vill varmt rekommendera dig att vända dig till en kvinnojour. Du kan söka efter din närmaste kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”. Där jobbar människor med erfarenhet av att möta kvinnor i liknande situationer som din, och de kan erbjuda dig samtal, stöd, rådgivning och skyddat boende. Du kan polisanmäla honom, och kvinnojouren kan hjälpa dig med det om du vill. Vi rekommenderar alltid att man befinner sig i skyddat boende vid tillfället för polisanmälan.

Du kan också ringa Kvinnofridslinjen för rådgivning på telefon: 020 50 50 50. Där svarar kuratorer dygnet runt och du kan vara anonym.

Jag tänker också att om du har vänner, kollegor, grannar, familj, som du kan söka stöd hos, tveka inte att göra det. Våga berätta om din situation. Det finns mycket stöd och hjälp att få.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och några råd på vägen. Prioritera din egen och ditt barns hälsa och mående.

Du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,

Stephanie