Hej Kvinnojouren

Fråga från: Giggi
,
45

Frågan ställdes: 2014-08-03
Hej Jag har just polisanmält min make för misshandel. Under fyra år har han flera gånger slagit mig och en gång våldtog han mig. Däremellan har han varit världens snällaste man. Han är utomlands just nu och därför vågade jag gå till polisen, men nu är jag orolig för hur det kommer att bli när han kommer hem igen. Han vet ju inget om anmälan utan tror att vi ska fortsätta som vanligt.Vilket vi inte ska för jag ska ansöka om skilsmässa. Nu har jag jättedåligt samvete för att jag ställer till det för honom, för han är jägare och polisen sa att de antagligen kommer att ta vapnen ifrån honom och då kommer han att bli vansinnig. Jag vet ju nånstans att det jag gjorde var rätt, för han har slagit ett av barnen också och ett annat barn såg när han tog stryptag på mig. Problemet är att han inte förstår att han har gjort nåt fel för han tycker att han måste få korrigera sin familj. Men jag mår väldigt dåligt över att jag har lämnat ut honom, för han ringer och är hur trevlig som helst och det känns som att jag ljuger för honom när jag inte säger något. Jag har varit i kontakt med socialen och har blivit rådd att ansöka om kontaktförbud, men jag kan inte tvinga bort honom ifrån huset enl polisen då vi båda äger det. Så alternativen är att ta barnen och åka nån annanstans innan han kommer hem eller att låtsas som ingenting tills polisen kommer och knackar på dörren. Har ni några förslag på vad jag kan göra och hur jag kan tänka kring detta? Ålder: 45

Svar

Hej! 

Starkt att du gjort polisanmälan. Det var helt rätt. Nu tror jag att du behöver hjälp att planera för din och barnens framtid. Jag avråder dig från att bara vänta tills polisen knackar på dörren, för tyvärr kan det ta flera månader. Sök hjälp och stöd nu. Bäst kanske är att lämna bostaden så snart som möjligt. 

Kvinnojourens erfarenhet är att en våldsbenägen man kan bli både hotfull och aggressiv när han förstår att kvinnan tänker lämna honom. Om hon dessutom har polisanmält honom kan det finnas stor risk för våldsamheter. Att din man tillämpat strypgrepp och har tillgång till vapen gör att jag ser synnerligen allvarligt på din situation. 

Det är socialtjänsten som har det yttersta ansvaret att hjälpa dig och barnen att förändra livsvillkoren. Du kan kontakta din närmaste kvinnojour för att ha någon vid din sida när du besöker socialtjänsten. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Som jag ser det bör du och barnen lämna huset innan mannen kommer hem. Du har rätt att få hjälp av socialtjänsten (nytt boende, skyddat boende, ekonomi, samtalsstöd). 

Du har fått fel uppgift från polisen. Man kan ansöka om kontaktförbud i hemmet, ett tidsbegränsat kontaktförbud, som inte ger rätt att bo kvar i huset för alltid. Vänd dig i så fall direkt till åklagarmyndigheten om du vill ansöka om kontaktförbud, eftersom polisen varit så nonchalant. Du kan be att kvinnojouren hjälper dig med kontakterna, om du vill. 

Annars kan du höra dig för om skyddat boende för dig och barnen på kvinnojouren. Under tiden man bor på kvinnojouren planerar man för sin nya framtid, ansöker om skilsmässa, söker ny bostad, ordnar upp bodelning, ekonomi, vårdnadsfrågor m m.

När du sedan flyttar till ny bostad kan du ansöka om kontaktförbud. 

Jag tycker att du är en ansvarsfull och mogen mamma, som nu tar tag i den här ohållbara situationen. Du är värd allt beröm. Jag hoppas nu att du får stöttning av kvinnojouren och socialtjänsten. Man ska helst inte vara ensam under en sådan här jobbig process. Om du har anhöriga och vänner som du har förtroende för, föreslår jag att du kontaktar dem och berättar om hur du har det just nu. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen. 

Med vänlig hälsning från Ulla