Hej Kvinnojouren

Fråga från: Lilu

Frågan ställdes: 2014-08-04
Hej. Har sedan en tid beslutat för separation och har nu haft en underbar semester med mina barn annan ort. Pappan bor kvar då han har svårt att få boende och hänvisar till sambolagen ?? Nu är vi åter hemma och jag fick reda på att han sitter redan oå dejtingsidor och söker nytt vilket jag ifrågasatte då han visade mer att han trodde att jag skulle ge med mig till honom igen. Han blev galen och har nu hela kvällen gormat framför barnen vilken idiot jag är och hur äcklig jag är mm. Han har hotat att slå mig mm angående att han tycker ha sig rätten att skriva med andra medans jag ska hålla mig hemma och absolut inte ha kontakt med andra av andra könet. Jag håller på att bli knäpp då det enda jag vill är att flytta från denna stad då jag inte har ngt socialt umgänge då jag är från Annan stad och han kommer inte hjälpa mig så mycket har jag insett han är då instabil med diagnoser och vi har levt ett stormigt liv ihop. Han har misshandlat mig men som jag förträng men som mitt ena barn minns och just nu vill jag bara härifrån. Hur svårt är det att få ensam vårdnad om papism inte rar sitt fulla ansvar utan bara då det passar hans liv ?? Har bara lust att han skor mig nu så jag får göra en anmälan för oavsett om han inte tycker att jag ska ifrågasätta så har han inte rätt att slå mig och ikväll hotade han mig inför barnen :-(    

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att söka lite råd. Du berättar att mannen tidigare har misshandlat dig och du har nu bestämt dig för en separation (bra beslut). Ni bor fortfarande ihop. Du undrar om sambon har rätt att bo kvar enligt sambolagen och du frågar hur svårt det är att få ensam vårdnad.

Eftersom sambon är skriven på adressen har han rätt att bo där. Enligt sambolagen kan den som bäst behöver bostaden hävda rätten att bo kvar efter separationen. Om man inte kommer överens kan det bli en juridisk process, som kan bli kostsam. Därför kan det vara bäst att försöka komma överens och försöka att hitta lösningar som är bäst för båda parter.

Kvinnojourens erfarenhet är att mannen försöker att hålla sig kvar i bostaden i det längsta. Om du känner dig säker på att du vill bo kvar med barnen, föreslår jag att du med hjälp av dina och hans anhöriga och/eller vänner försöker att hitta en bostad till ditt ex. Om du bara vill därifrån, föreslår jag att du med hjälp av dina anhöriga och vänner försöker att hitta en bostad för dig och barnen. Eftersom mannen är hotfull och du och barnen är utsatta för hans aggressivitet kan du vända dig till socialtjänsten för att få stöd (ekonomi, bostad, ev skyddat boende, samtalsstöd). Socialtjänsten har det yttersta ansvaret att hjälpa dig och barnen att förändra livsvillkoren. Vänd dig till kvinnojouren för att få stöd i den här jobbiga situationen, se telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”.

I samband med separationer kan tillvaron med en hotfull man bli riskfylld. Tveka inte att ringa till polisen på 112, om sambon blir aggressiv och hotfull. Du kan göra en polisanmälan även om han inte slagit dig. Låt kvinnojouren finnas vid din sida, vid besök på polisstationen.

Det är ganska svårt att få ensam vårdnad om barn, det går lättare om partnern är missbrukare eller kriminell. Du får fundera över hur du vill ha det med vårdnad, boende och umgänge. Du kan läsa mer på www.socfamratt.se och www.bo.se.

Jag hoppas nu att du finner bra samtalspartner. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla