Hej Kvinnojouren

Fråga från: Lilla jag

Frågan ställdes: 2014-08-08
Hej, För en vecka sedan rymde jag ifrån min dåvarandr pojkvän. Vi hade varit tillsammans i 10 mån men bor redan tillsammans. För två månader sedan började helvetet. Mkt hot, ibland slag och strypgrepp och mkt psykiskt. När han började vända min familj emot mig fick jag panik och rymde när han var på jobbet. Dagen efter skickade han långa mail om att han skulle lämna mig ifred bara vi kunde prata. Det gav mig så mycket ångest. Känner mig skyldig till att han nu sitter häktad. Min målsägandebiträdandr tror han kommer hamna i fängelse. Men min största oro är vad han gör när han kommer ut. Tänker mig att han kommer vilja hämnas. Han har undet dessa två månader både hotat mig och min familj. Och jag är rädd för att han vill förstöra mitt liv så som hans liv nu antagligen förstörs. Har ansökt om kontaktförbud och jag vet han haft det tidigare mot en tidigare flickvän. Hur ska jag tänka, brukar de hämnas? Jag vet att mitt ex sagt att han är väldigt långsint och det gör mig ännu mer rädd. Finns så många tankar! // Lilla jag

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl. Du berättar att din före detta pojkvän nu sitter häktad och ditt målsägandebiträde tror att han får fängelse. Du känner oro för vad som ska hända när han kommer ut.

Först och främst tänker jag att du ska vara väldigt stolt över dig själv att du tog dig ur er relation. Din före detta verkar ha något slags problem, och sådan våldsam, hotfull och kränkande behandling förtjänar ingen att bli utsatt för. Du förtjänar en partner som behandlar dig med respekt, kärlek och omsorg. Du behöver inte känna dig skyldig till att han sitter häktad. Det följer lagens gång, det är brottsliga handlingar han har utsatt dig för.

Det är bra att du har ansökt om kontaktförbud. Det är viktigt att du, om han försöker kontakta dig, anmäler till polisen om han överskrider kontaktförbudet. Det finns olika typer av hjälp och skydd du kan få om det kvarstår en hotbild när han kommer ut. Det är i första hand polisen som kan berätta för dig vilka typer av medel du kan erbjudas. Till exempel, kan man få larm. Polisen ska också meddela dig när han ska släppas. Du kan också vända dig till ditt målsägandebiträde och få ytterligare information om olika typer av skyddsåtgärder.

På en kvinnojour kan du få ytterligare rådgivning om detta. De kan också erbjuda skyddat boende, förutom stöd och samtal. Du hittar kontaktuppgifter till din närmsta kvinnojour på vår hemsida under rubriken ”Hitta en jour nära dig”.

Det är svårt att svara på hur den här mannen tänker sig reagera och agera. Det kommer definitivt bli svårare för honom att göra något mot dig när polisen redan vet hur situationen ser ut. Det viktigaste är att du känner dig trygg, och för att du ska göra det har du rätt till olika trygghetsåtgärder. Jag rekommenderar dig varmt att vända dig till antingen polisen, ditt målsägandebiträde och/eller en kvinnojour.

För ytterligare rådgivning via telefon kan du också ringa Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50. Där lyssnar professionella kuratorer dygnet runt och du kan vara anonym.

Jag hoppas du fick svar på dina frågor, du får gärna skriva igen.

Bästa hälsningar,
Stephanie