Hej Kvinnojouren

Fråga från: mamma med handikappad son

Frågan ställdes: 2014-09-05
Det brann i vårat hem 2014. Ingen var hemma. Det var ingens fel. Mamman blev vräkt på grund av för mycket saker i sitt hem. När det inte stämmer alls. Kommunala bolaget tycker även att mamman har misskött sitt hem - som mamman absolut inte har gjort. Så nu bor mamman på annan kommun än handikappade sonen gör. Mamman får NOLL hjälp med att bo så handikappade sonen kan vara hos mamman något mer i hennes liv och sonen. Mamman är den mest skötsamma personen som finns på denna jord med precis allt. Inte alls för mycket saker. Pojken sitter i rullstol 100 %. Vart ska mamman bo nu för att pojken ska kunna vara hos mamman som inte alls bor i en handikappsanpassad lägenhet längre. AKUT nu för pappan har en allvarlig sjukdom nu.  

Svar

Hej! Ursäkta att du fått vänta på svar. Många skriver till oss nu. 

Jag förstår situationen som att mamman behöver en ny bostad, en bostad som är tillgänglig för den rullstolsburne sonen. Det verkar som att mamman behöver hjälp att söka en annan bostad. Jag föreslår att hon kontaktar ett ”personligt ombud” som kan hjälpa henne med myndighetskontakter och andra kontakter. Personliga ombud är anställda av staten, inte kommunen. 

Personligt ombud hjälper den som har svårigheter att få sin röst hörd. Man behöver inte ha någon psykisk diagnos (även om det ofta anges på kommunernas hemsidor). Personligt ombud hjälper vuxna att få det stöd som man behöver och har rätt till.

Det är bara mamman själv som kan önska och få personligt ombud. Hon behöver ingen remiss eller ansökan för att kontakta personligt ombud. Ombuden har tystnadsplikt och alla tjänster är gratis. Mamman kan ringa till närmaste personliga ombud, tel 026-17 83 00.

Jag hoppas nu att mamman hittar en hygglig person som kan hjälpa henne.

Med vänlig hälsning från Ulla

Kategori: Övriga frågor