Hej Kvinnojouren

Fråga från: tonårsdotter
,
16

Frågan ställdes: 2014-09-06
Min styvmamma har bott i Sverige i fyra år nu och kan rätt bra svenska. Hon och hennes dotter i min ålder flyttade till Sverige från /--------------/ för att bo hos min pappa. Min pappa har varit sjuk länge. Han har behandlat mig bra under hela min uppväxt, knappt ens varit arg på mig och vi har aldrig riktigt bråkat heller. Jag tycker han är världens bästa pappa. Men hur han behandlar resten av familjen har fått mig att se han med andra ögon. Har aldrig sett det innan men sedan han blev sjuk har han förändrats en hel del. Han har blivit argare allt oftare och har behandlat framförallt min styvmamma riktigt dåligt. Hon har ofta gråtit och mått dåligt över hur pappa har behandlat henne. Idag när jag kom hem grät hon floder och vi kramades och hon berättade hur hon kände över hennes förhållande med pappa. Hon går på SFI och har ingen ekonomi. Vi lever på socialbidrag och ingen jobbar för tillfället. Min styvmamma vill ut ur vår lägenhet så fort som möjligt, lämna min pappa. Hon är rädd att han ska slå henne. Min styvsyster bor ofta hos kompisar/pojkvän osv. för att slippa vara hemma, hon känner ofta samma sak. Vem ska vi gå till? Vart finns hjälpen? (gick ej in på detaljer).  

Svar

Hej! Så starkt och klokt att du tar ansvar för att söka stöd för din styvmamma.

Hon kan kontakta Kriscentrum för kvinnor och be om hjälp att komma till skyddat boende. När hon bor på skyddat boende kan hon planera för sin framtid. Både hon och dottern har rätt att få stöd av socialtjänsten för att förändra den utsatta situationen (ekonomi, ny bostad, samtalsstöd).

Jag råder henne att vända sig till en lärare eller rektor som hon har förtroende för. De har tystnadsplikt. Det kan gå till så att hon tar med sig saker som hon behöver (medicin, viktiga papper, ev ombyte) till SFI och att hon därifrån får hjälp att ta sig till skyddat boende. Din pappa ska hållas ovetande om vad som är på gång. Det viktigaste är att din mamma har bestämt sig för en separation. 

Jag hoppas nu att du även fortsättningsvis kan vara gott stöd för din styvmamma och hennes dotter. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla

 

 

Kategori: Anhörig/vän