Hej Kvinnojouren

Fråga från: förvirrad
,
35

Frågan ställdes: 2014-09-19
Hej! Jag lever i en psykiskt destruktiv miljö där jag blir kränkt, kontrollerad mm. Har Har dock aldrig blivit slagen. Min sambo favoriserar sonen å stöter bort dottern. Han skriker på dottern å kallar henne jävla unge å hotar att slå tillbaka om hon slår. Jag anser att detta är psykisk barnmisshandel. Frågan jag har är: Gör jag fel om jag tar båda barnen å sticker en dag utan ap? Jsg vill skydda mina barn. Men jag vill ha ryggen fri och veta om jag gör rätt eller fel. Tacksam för svar. Jag känner mig sååå kluven    

Svar

Hej! För att ha ryggen fri när du lämnar relationen och tar barnen med dig, bör du göra det i samarbete med socialtjänstens familjerättsenhet. Kontakta först kvinnojouren, diskutera din och barnens svåra situation och be att kvinnojouren finns vid din sida. Kvinnojouren kan ev erbjuda skyddat boende om du tror att pappan kan bli våldsam. Du finner telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Det är socialtjänsten som har det yttersta ansvaret att hjälpa dig och barnen att förändra situationen (ekonomi, boende, samtalsstöd). Om du bara tar barnen med dig och sticker riskerar du att förlora när vårdnadsfrågan avgörs i domstol. 

Eftersom du känner dig kluven, anar jag att du tvekar angående separationen. Se till att du diskuterar för- och nackdelar med erfarna personer, så att du känner dig säker på ditt beslut. Du låter som en mogen och ansvarsfull mamma som vill skydda dina barn. Ring gärna Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Kuratorer och sjuksköterskor lyssnar och ger råd dygnet runt. 

Jag hoppas nu att du finner goda samtalspartner. Det finns gott hopp om en positiv framtid. Du får gärna skriva igen. 

Med vänlig hälsning från Ulla