Hej Kvinnojouren

Fråga från: Alkoholist

Frågan ställdes: 2014-09-20
Hej Har en sambo som dricker väldigt mycket. Vi har känt varandra 1 år bor ihop.har bett honom flytta i flera månader pga hans drickande. Det blir bara värre o värre känner mig hotad då han blir aggressiv har aldrig slagit mig,men jag börjar bli rädd  

Svar

Hej! Klokt att du vänder dig utåt för att få stöd. Du är i en svår situation. Jag tolkar ditt mail som att du har bestämt dig för att du vill separera från mannen, eftersom han är hotfull och du börjar bli rädd. 

Kvinnojourens erfarenhet är att det kan vara mycket svårt att få en sambo som inte vill separera att flytta frivilligt. Du kan om du vill söka stöd hos socialtjänsten, som har det yttersta ansvaret att hjälpa utsatta kvinnor att förändra sin situation (ekonomi, bostad, samtalsstöd). 

Men du kan också få samtalsstöd via närmaste kvinnojour. Se telefonnummer under ”Hitta en jour nära dig”. Du kan även ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 för att få råd. Eftersom mannen vägrar att lämna bostaden, kan en idé vara att flytta själv. Jag råder dig att undersöka möjligheterna att skaffa dig en ny bostad. Ett annat förslag är att du berättar om hur du har det för anhöriga, arbetskamrater och vänner som du har förtroende för. Fler än vi tror vill hjälpa till när man är i en jobbig situation. Om mannen blir våldsam råder jag dig att ringa till polisen på 112. Kvinnojouren kan ev erbjuda skyddat boende. 

Hoppas nu att du finner bra samtalspartner. Du får gärna skriva igen.

Med vänlig hälsning från Ulla

Taggar: separation