Hej Kvinnojouren

Fråga från: Trött

Frågan ställdes: 2014-09-27
Jag är sambo med en fem år yngre man och jag har ett barn (5 år) från ett tidigare förhållande som bor hos oss varannan vecka. Min sambo är ofta glad, kärleksfull och ger av sig själv. Men varje gång vi blir osams får jag höra att jag är en dålig människa, hora, dålig mamma, nedsatt mental förmåga, att jag närsomhelst kan springa iväg och knulla vilket pack som helst, att ifall det skulle ta slut så skulle jag aldrig kunna få det bättre än vad jag har det nu, att jag ska vara glad att jag får vara tillsammans med honom osv. Han säger efteråt att han vet att han säger dumma grejer, men att det beror på vad som har hänt i mitt ett tidigare förhållande som gör att han mår dåligt. Min sons pappa är inte välkommen att komma hem till oss för att umgås med sin son en kortare stund, födelsedagar får inte firas tillsammans och nu senast blev han jätte arg när jag sa till barnets pappa att självklart får barnet komma till oss om han ska jobba. Min sambo tyckte att jag var respektlös som inte diskuterade detta med honom innan jag sa ja. Med hela mitt hjärta känner jag att detta är fel. Att jag måste väl ha all rätt att lova att mitt barn får komma hem? Men jag är förvirrad. Detta gräl gjorde att vi nästan gjorde slut. och han hotade att vi inte skulle få bo kvar i lägenheten. Jag är osäker på vad jag frågar om, råd kanske och om jag överreagerar?    

Svar

Hej! Klokt att du skriver för att få råd.

Nej, jag tror inte att du överreagerar. Det är istället starkt att du är en ansvarsfull och mogen mamma som i första hand tänker på ditt barns bästa. Fortsätt med det.

Sorgligt nog tror jag att du har genomskådat din sambos rätta karaktär. Att han trakasserar dig med nedvärderande och kränkande ord när ni blir osams är mycket allvarliga varningssignaler. Det kallas psykisk misshandel. Det kan bli värre. En del människor har dubbla sidor av sig själva och det är lätt att bli förvirrad, eftersom den kärleksfulla sidan kan vara förförande. Utifrån ditt mail anar jag att din sambo har en viktig ”hållhake” på dig, du måste passa dig och göra som han vill, för att få bo kvar i lägenheten. 

Jag råder dig att fundera över din relation och diskutera med andra, ring gärna till närmaste kvinnojour, de vet mycket om psykisk misshandel. Du är värd ett kärleksfullt och respektfullt bemötande, även när olika åsikter dyker upp. Det är alltid jobbigt att bryta upp igen, när man gjort det förr, men tänk på att du respekterar dig själv och tar ansvar för ditt barn, om du skulle besluta något i den riktningen. Du kan även kontakta Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Erfarna kuratorer lyssnar och ger råd. Du får gärna skriva igen. 

Med vänlig hälsning från Ulla