Sexuellt våld

Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Brå uppskattar att runt 100 våldtäkter begås varje dag. 98 procent av förövarna är män och killar och våldtäkterna riktar sig framför allt mot kvinnor och barn.

Sexuellt våld kan se ut på många olika sätt. Det kan vara att någon tar på dig med händer, mun eller könsorgan mot din vilja. Eller onanerar framför dig eller tvingar dig att titta på porrfilm. Det kan vara att någon på din skola eller arbetsplats rör vid dig på ett obehagligt sätt eller säger saker med sexuell anspelning utan att du vill det. Att sälja eller köpa en människa för sexuella ändamål (prostitution) är också en form av sexuellt våld.

Nästan varje kväll när barnen somnat vet jag vad som väntar, han har sex mot min vilja.

Sexuellt våld ingår ofta i mäns våld i nära relationer. Det kan handla om att uppleva att man måste vara sexuellt tillgänglig för sin partner för att undvika att bli utsatt för andra former av våld.     

Unga tjejer mellan 16 och 24 år är, enligt Brå och MUCF, de som är allra mest utsatta för sexualbrott. Detta är också den vanligaste anledningen att kontakta en tjejjour. Oftast är förövaren en jämnårig eller något äldre kille. Många som söker stöd har känslor av skuld och skam efter att ha mötts av fördomar och okunskap från rättsväsendet och människor i sin omgivning.

Citatet kommer från en fråga från Mi. Läs fler frågor till kvinnojourerna under Frågor och svar.

Läs även:

Sexualbrott

Våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande är exempel på sexualbrott. Läs om de olika brotten och förmildrande omständigheter vid sexualbrott mot barn.