Sexuellt våld

Sexuellt våld kan se ut på många olika sätt. Unizons jourer är vana att lyssna och stötta, vi tror på dig och finns här för dig.

Sexuellt våld kan se ut på många olika sätt. Det kan vara att någon tar på dig med händer, mun eller könsorgan mot din vilja. Eller onanerar framför dig eller tvingar dig att titta på porrfilm. Det kan vara att någon på din skola eller arbetsplats rör vid dig på ett obehagligt sätt eller säger saker med sexuell anspelning utan att du vill det. Att sälja eller köpa en människa för sexuella ändamål (prostitution) är också en form av sexuellt våld.

"Nästan varje kväll när barnen somnat vet jag vad som väntar, han har sex mot min vilja." skriver Mi. 

Sexuellt våld ingår ofta i mäns våld. Det kan handla om att uppleva att man måste vara sexuellt tillgänglig för sin partner för att undvika att bli utsatt för andra former av våld.

Unga tjejer mellan 16 och 24 år är, enligt Brå och MUCF, de som är allra mest utsatta för sexualbrott. Detta är också den vanligaste anledningen att kontakta en tjejjour. Oftast är förövaren en jämnårig eller något äldre kille.

Många som söker stöd har känslor av skuld och skam efter att ha mötts av fördomar och okunskap från rättsväsendet och människor i sin omgivning. Många beskriver att det sexuella våldet är det våld som är svårast att prata om. Unizons jourer är vana att lyssna och stötta, vi tror på dig och finns här för dig.

Här kan du söka stöd.

Så säger lagen - läs om olika typer av sexualbrott här.